Με αφορμή τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους Sunday Times, στην οποία προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, όταν συναντηθεί με την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Τρας στο δίκτυο GB News.

Ωστόσο, στην απάντηση που έδωσε η Λιζ Τρας, η οποία ήταν αρνητική, ήταν εμφανής και η αμηχανία της.

Όταν, δηλαδή, ο δημοσιογράφος ρώτησε την πρωθυπουργό της Βρετανίας να τοποθετηθεί επί της πρότασης του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν για συμφωνία περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η κυρία Τρας απάντησε: «Α, α, δεν το στηρίζω αυτό».

Στη συνέντευξή του στους Sunday Times ο Κυριακος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, όταν επισκεφθεί το Λονδίνο αργότερα μέσα στο 2022.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως η Βρετανία πλησιάζει στην απόφαση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Σε μια περίοδο που η Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω», είπε χαρακτηριστικά.