Όλοι το γνωρίζουμε αλλά η επιβεβαίωση ήρθε με τη νέα λίστα του Time Out που περιέλαβε την αθηναϊκή συνοικία στις 51 πιο κουλ γειτονιές του κόσμου.

Ήταν μερικά δύσκολα χρόνια για τον κόσμο στο σύνολό του – αλλά από πολλές απόψεις, ήταν φανταστικά για τις γειτονιές. Αν και δεν μπορέσαμε να ταξιδέψουμε στον κόσμο τόσο ελεύθερα όσο κάποτε, δισεκατομμύρια από εμάς περνούν περισσότερο χρόνο από ποτέ κοντά στο σπίτι τους. Και σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, το αποτέλεσμα ήταν μια πλήρης αναγέννηση των γειτονιών.

Είναι αλήθεια ότι πολυαγαπημένα τοπικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και δημιουργικοί χώροι έχουν, δυστυχώς, κλείσει οριστικά. Αλλά υπήρξε επίσης ένα ολόκληρο κύμα νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν, όχι μόνο λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας εκτός των κέντρων των πόλεων, αλλά και λόγω της «μεγάλης παραίτησης».

Οι κάτοικοι των πόλεων παραιτήθηκαν από τις εταιρικές δουλειές τους για να ακολουθήσουν επιτέλους τη χαρά τους, είτε πρόκειται για το άνοιγμα εκείνου του γωνιακού καφέ ή του πολυπόθητου τοπικού LGBTQ+ μπαρ, είτε απλώς για το να περνούν περισσότερο χρόνο ζώντας αργά και ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο (και χρήματα) στην περιοχή τους.

Ταυτόχρονα, οι τοπικοί παράγοντες σε όλο τον κόσμο έχουν αποκαταστήσει τις γειτονιές τους ως μέρη για τους ανθρώπους τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό σήμαινε την αναμόρφωση του χώρου των δρόμων: λιγότερη οδήγηση, περισσότερο περπάτημα, ποδήλατο και παρέα. Σε άλλες, αυτό σήμαινε την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο υπερτουρισμός, η ανισότητα και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε συνοικίες που μοιάζουν πολύ διαφορετικές από ό,τι πριν από λίγα χρόνια – και έχουν γίνει καλύτεροι τόποι για τους ντόπιους και τους ταξιδιώτες.

Ανάμεσα στα πολλά που μπορεί να ψάχνει κανείς στα ταξίδια του εκτός συνόρων -τώρα που αρχίσαμε σιγά-σιγά να ταξιδεύουμε-, είναι και οι επί μέρους γειτονιές των αστικών κέντρων, οι γωνιές εκείνες των πόλεων που έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα, αυτόν που τους επιτρέπει να τις αποκαλούμε εξάλλου γειτονιές.

Η νέα λίστα του Time Out βάζει το Παγκράτι στον χάρτη, ανάμεσα στις 51 πιο κουλ γειτονιές του κόσμου.

Για την ακρίβεια, η αθηναϊκή συνοικία φιγουράρει στη θέση 39 της λίστας και μεταξύ άλλων, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει για το μέσο είναι «το ότι είναι μαγνήτης για τους δημιουργικούς τύπους που μαζεύονται στα χιπ μπαρ του Παγκρατίου, που θα ακούσετε τα πάντα, από ροκ και μπλουζ μέχρι χιπ χοπ, αλλά και τα εστιατόριά του που έχουν σαρώσει τα τελευταία χρόνια».

Όσο για την πρώτη δεκάδα της λίστας του Time Out με τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου, αυτή διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Κολόνια Αμερικάνα (Γκουανταλαχάρα, Μεξικό)
  2. Κάις ντο Σοντρέ (Λισαβόνα, Πορτογαλία)
  3. Βατ Μπο Βίλατζ (Σιέμ Ριπ, Καμπότζη)
  4. Ρίτζγουντ (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
  5. Μάιλ Εντ (Μόντρεαλ, Καναδάς)
  6. Μπάριο Λόγκαν (Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ)
  7. Σιμοκιταζουάβα (Τόκιο, Ιαπωνία)
  8. Κλίφτονβιλ (Μάργκεϊτ, Ηνωμένο Βασίλειο)
  9. Μπάριο Γιούνγκαϊ (Σαντιάγκο, Χιλή)
  10. Κουγ Ζουλιάν (Μασσαλία, Γαλλιά)