Ο δήμος του Αγίου Δημητρίου στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων και κάνει θεματικό το πανηγύρι της Αγίας Σκέπης. Διήμερο φεστιβάλ, με τον τίτλο «Cossack Art Festival Athens», πρόκειται να διοργανωθεί το Σάββατο, 15, και την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, από τις 12:00 έως τις 22:00, για τη στήριξη των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τους και έφτασαν στην Αθήνα.

Συνδιοργανωτές είναι ο δήμος και η Πρεσβεία της Ουκρανίας, ενώ στους διοργανωτές βρίσκεται και η Ένωση Ουκρανών Γυναικών Ελλάδας.

Η είσοδος στο φεστιβάλ μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά τα έσοδα σε ό,τι αφορά χειροτεχνήματα και εδέσματα, αλλά ακόμα και δωρεές, θα πάνε στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Κουτιά συλλογής χρημάτων και ειδικός τραπεζικός λογαριασμός υπάρχουν για τις δωρεές.

Το πρόγραμμα και οι δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν συναυλίες, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις έργων τέχνης από την Ουκρανία, φιλανθρωπικό παζάρι, εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους, λαχειοφόρο αγορά, δώρα και πολλές εκπλήξεις. Παιδιά και ενήλικες από τις οργανώσεις με ουκρανικές ρίζες στην Αθήνα θα αναδείξουν τα δικά τους ταλέντα, ενώ και άλλοι Ουκρανοί καλλιτέχνες, που βρίσκονται ξεριζωμένοι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, θα δώσουν τις δικές τους παραστάσεις. Συγκροτήματα από την Ελλάδα και ομάδες από Ρουμανία, Τσεχία, Μολδαβία, Αφγανιστάν, Γεωργία και Πολωνία θα δώσουν τις δικές τους νότες.

Όπως, επίσης, αναφέρεται στο δελτίο, «στο πρόγραμμα μετέχει και η χορωδία δωματίου της Γαλικίας “Yevshan”, καθώς και η τεχνική του “Combat Hopak”, μιας ιδιαίτερης πολεμικής τέχνης της Ουκρανίας, από παιδιά του αθλητικού συλλόγου "Uspikh". Οι επισκέπτες θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να γνωρίσουν την Illaria, μια διάσημη τραγουδίστρια της Ουκρανίας με ελληνικές ρίζες και να θαυμάσουν την έκθεση με έργα Ουκρανών μαστόρων της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας. Μαζί θα φιλοξενηθεί και η έκθεση των έργων που ζωγράφισαν παιδιά από την Ουκρανία με θέμα “Η ζωή των Κοζάκων”, καθώς και οι δημιουργίες της Ουκρανής καλλιτέχνιδας Olga Haydamaka.

Θα υπάρχουν γαστρονομικές γεύσεις διαφόρων χωρών του κόσμου, αλλά και τα ιδιαίτερα master classes, όπως εκείνο της κατασκευής της κούκλας Motanka ή της ζωγραφικής Petrykiv, είδος που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco, ενώ με τη διάσημη Ουκρανή καλλιτέχνιδα Nataliya Stativy θα δοθεί και μια πολύπλευρη εκπαιδευτική νότα στο φεστιβάλ.

Τέλος, θα λειτουργεί 360 Selfie Spot Video Booth, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν και την ευκαιρία να προμηθευτούν δώρα και μοναδικά χειροποίητα αναμνηστικά, που θα βρουν στους διάφορους χώρους του φεστιβάλ».