Αναχώρησε χθες για τη Βουλγαρία μία ενισχυμένη Διμοιρία Αντιαρματικών (Α-Τ) της 33 Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας (33 Μ/Κ ΤΑΞ) προκειμένου να ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR).

Η Δύναμη αυτή συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ενισχύσεως της ανατολικής πτέρυγος του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup), που αποφασίστηκε από την Συμμαχία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ελληνική δύναμη της ενισχυμένης Διμοιρίας Αντιαρματικών Μ901 ITV μαζί με επιτελείς της 33 Μ/Κ ΤΑΞ αναχώρησε για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας, όπου θα εγκατασταθεί μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της Συμμαχικής δυνάμεως σε εκεί ευρισκόμενο βουλγαρικό στρατόπεδο και θα τελεί υπό Ιταλική Διοίκηση.

nato-boulgaria__2_
voulgaria-nato__2_
voulgaria-nato3

Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Δύναμη “NATO eVA BG BGR” εγκρίθηκε με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στις 11 Μαΐου 2022, με διάρκεια αναπτύξεώς τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και δυνατότητα παρατάσεως της εκεί παραμονής τους, εφόσον αποφασιστεί η χρονική επέκταση της αποστολής.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ «Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην NATO eVA BG BGR αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή τους στην ενίσχυση της αμυντικής διάταξης, της συνοχής και της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας, καθώς και στην προβολή των δυνατοτήτων τους σε διασυμμαχικό πλαίσιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και πέραν αυτής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οπλικό σύστημα Μ901 ITV είναι ένα σασί του γνωστού Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113, που φέρει επ’ αυτού σύστημα πολλαπλών αντιαρματικών εκτοξευτών TOW.