Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, κα Έφη Λαμπροπούλου,  μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αναφορικά με την παιδική πορνογραφία η. κ. Λαμπροπούλου τόνισε ότι:

Υπάρχει μεγάλη έξαρση και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη και διεθνώς γιατί υπάρχει και μεγάλη ζήτηση αλλά υπάρχει και προσφορά. Όλες αυτές οι δραστηριότητες διευκολύνονται από το διαδίκτυο και το dark web. 

Είναι μεγάλη η συμβολή της αστυνομίας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά γενικότερα η αστυνομία έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.  Δεν ήξερα ότι υπάρχει τμήμα διαδικτυακής προστασίας ανηλίκων και ψηφιακής διερεύνησης και θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η συμβολή της.

Στη Νότια Κορέα υπάρχουν chat rooms με τα παιδιά να έρχονται απευθείας σε επικοινωνία με την αστυνομία και η αστυνομία κυκλοφορεί σε αυτά τα chat rooms ως άβαταρ δηλαδή μπορεί η αστυνομία να συμβάλει αποφασιστικά. 

Για την υπόθεση του Κολωνού η κ. Λαμπροπούλου είπε:

Το παιδί δεν πήγαινε στο σχολείο. Γιατί δεν παρενέβησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες; Γιατί προφανώς οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν. Δεν μπορούν να εμφανίζονται τώρα «αγανακτισμένοι» πολίτες και να μας μεταδίδουν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη οικογένεια γιατί δεν μιλούσαν μέχρι τώρα;

Έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο δίκτυο και η πρακτική που ακολουθήθηκε από τον συγκεκριμένο κύριο ή τους κυρίους είναι πρακτική που ακολουθούν μαστροποί, δηλαδή πρώτα βιάζουν τον άνθρωπο τον οποίο θα εκδίδουν γιατί του κάμπτουν τη θέληση και στη συνέχεια το εκδίδουν, αλλά εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν μπορεί η οικογένεια να μην ήξερε.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 50% της εκμετάλλευσης από αυτά τα παιδιά γίνεται είτε από τους ίδιους τους γονείς ή με τη συμφωνία των γονέων. Και επίσης ότι οι ίδιοι οι γονείς είναι παραγωγοί πορνογραφικού υλικού που εκμεταλλεύονται το παιδί, τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Πρέπει να προστατεύουμε όσο είναι δυνατόν το τεκμήριο της αθωότητας, να μην διεξαχθεί δηλαδή μια δίκη σε κλίμα προκατάληψης και απόδοσης ενοχής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία.

Αναφορικά με τους θύτες η κ. Λαμπροπούλου τόνισε:

Σε κάποιες φυλακές εφαρμόζονται κοινωνικοθεραπευτικά προγράμματα, τώρα πόσο εφαρμόζονται, τι δυνατότητες έχουν αυτό δεν το ξέρω. Ξέρω πάντως ότι όπου έχουν εφαρμοστεί κοινωνικοθεραπευτικά προγράμματα για αυτούς τους δράστες τους συστηματικούς δεν είναι αποτελεσματικά δυστυχώς. 

Η πρόταση μου είναι παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών, ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, ενίσχυση των δασκάλων από τις κοινωνικές υπηρεσίες γιατί οι δάσκαλοι δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν είναι αποδεκτοί πολλές φορές από τις οικογένειες.

Και ενημέρωση των παιδιών ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους ζητάει κάτι που αισθάνονται άβολα και ότι αν τα ίδια χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να στείλουν σε φίλους τους να ξέρουν ότι μπορεί να βρεθεί η εικόνα τους σε χέρια τρίτων.