Απάνθρωπη χαρακτήρισε ο πρόεδρος συνοριακών φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς την κατάσταση με τους 92 γυμνούς μετανάστες που ώθησαν Τούρκοι στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με την Στέλλα Γκαντώνα και τον Θανάση Φουσκίδη.

Παράλληλα, ο κ. Γιαλαμάς κάλεσε την Frontex να αντιληφθεί τη μεγάλη πίεση που υπάρχει στον Έβρο.

Ανέφερε δε πως οι ηλικίες των 92 μεταναστών είναι από 18 και άνω και κάποιοι έχουν μεταφερθεί στο φυλάκιο της περιοχής. Επίσης έκανε λόγο για πόλεμο με τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με τους 92 γυμνούς μετανάστες που βρέθηκαν στον Έβρο

Χ.ΓΙΑΛΑΜΑΣ: Στα 24 χρόνια υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης εδώ στον Έβρο αν και έχουμε δει πάρα πολλά τα μάτια μας τέτοια ντροπιαστική, εξευτελιστική και απάνθρωπη κατάσταση και γεγονός δεν έχουμε βιώσει ποτέ.  Ήταν πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και κυρίως όταν βλέπεις στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων την κακοποίηση και την ντροπή.  

Υπάρχουν καταγραφές και από την πλευρά της Frontex και είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί και η Frontex  κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβει πέρα από την απόπειρα μαζικής εισβολής το 2020 τη μεγάλη πίεση που έχουμε από τις ροές εδώ στον Έβρο και την εργαλειοποίηση συνεχώς από την πλευρά της γείτονος χώρας  του μεταναστευτικού.

Οι συνάδελφοί μου ήταν πραγματικά συγκλονισμένοι και κυρίως οι νέοι συνοριοφύλακες ήταν ακόμα πιο συγκλονισμένοι γιατί δεν έχουν βιώσει ανάλογες καταστάσεις γιατί και εγώ προσωπικά και πολλοί συνάδελφοί μου στα 24 χρόνια υπηρεσίας έχουμε βιώσει καταστάσεις που έχουν καταλήξει σε δυστυχήματα και τραγικά ατυχήματα.

Η ηλικία των μεταναστών είναι από 18 ετών και άνω. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να βρούμε ένδυση για αυτούς τους ανθρώπους, δόθηκε η ιατρική περίθαλψη σε μερικούς από αυτούς, ήδη μερικοί από αυτούς έχουν μεταφερθεί στο κέντρο υποδοχής πάνω στο φυλάκιο και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης.

Ερωτηθείς με ποια λογική η τουρκική πλευρά προέβη σε αυτή την κίνηση

Χ.ΓΙΑΛΑΜΑΣ: Η λογική πλέον έχει ξεπεραστεί. Εμείς ζούμε καθημερινά την πρόκληση και την εργαλειοποίηση, οι προκλήσεις που έχουμε από τη γείτονα χώρα στο πεδίο μάχης γιατί πραγματικά έχουμε έναν πόλεμο με τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών είναι καθημερινή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας,  αυτοί που είμαστε στην πρώτη γραμμή, με τα μέσα που διαθέτουμε είναι να λειτουργούμε πάνω από όλα με πολύ ψυχραιμία, με υπομονή αλλά και με αποφασιστικότητα εκεί που χρειάζεται.  Αυτό που φωνάζουμε στην πολιτική και φυσική ηγεσία μας είναι τα βήματα τα οποία ανακοινώθηκαν να γίνουν γρηγορότερα ώστε να μπορέσουμε να καλυτερέψουμε τις συνθήκες εργασίας μας αλλά και η φύλαξη των συνόρων να γίνει θωρακισμένη έτσι όπως ακριβώς πρέπει.