Του Γιώργου Νόκου, εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"

Είναι σύνηθες στην Ελλάδα να λέμε ότι οι πατεράδες έχουν μεγάλη αδυναμία στις κόρες τους. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται απόλυτα στην περίπτωση του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, και της κόρης του, Ειρήνης, η οποία στέκεται πάντα διακριτικά δίπλα στον πατέρα της σε όλη του την πορεία. Από τις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές, ευχάριστες ή δυσάρεστες, μέχρι και τις πολιτικές, οι οποίες, αν μη τι άλλο, ήταν έντονες. Μάλιστα, η δύση της πολιτικής καριέρας του Κωστή Στεφανόπουλου συνδυάστηκε με αρνητική δημοσιότητα για τη μονάκριβη κόρη του. 

ΘΕΑΤΡΟΦΙΛΟΙ. Η Ειρήνη Στεφανοπούλου μεγάλωσε σε μια πενταμελή οικογένεια, με τον πατέρα της, Κωστή, να είναι ένας πολιτικός πρώτης γραμμής για πάνω από 20 χρόνια στον χώρο της Κεντροδεξιάς, μετά από μια πολυετή καριέρα στη δικηγορία. Η επαγγελματική ιδιότητά του φαίνεται πως την ενέπνευσε, αφού είναι και εκείνη δικηγόρος, όπως και ο αδελφός της, Ηλίας, εκπροσωπώντας μάλιστα τον πατέρα της σε διάφορες υποθέσεις του. Κυρίαρχο ρόλο στην οικογένεια, όμως, έπαιζε η σύζυγος και μητέρα, Τζένη Στουνοπούλου, με τον θάνατό της το 1988 να αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στους οικείους της. Από εκείνο το χρονικό σημείο κι έπειτα η Ειρήνη Στεφανοπούλου έγινε η μοναδική γυναίκα στη ζωή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και αποτελεί τη μεγάλη του αδυναμία. Ηταν παρούσα στις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις του πατέρα της κατά τη διάρκεια της δεκαετούς Προεδρίας του, ενώ και τώρα συνεχίζει να τον συνοδεύει. Μία από τις αγαπημένες και τακτικές τους εξόδους είναι το θέατρο, αφού, θεατρόφιλοι και οι δύο, έδειχναν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τις θεατρικές παραστάσεις που ανέβαιναν. Ετσι, ο Κωστής Στεφανόπουλος εμφανιζόταν πάντα στις πρώτες θέσεις, με την επίσημη συνοδό του να είναι η κόρη του. Επίσημη συνοδός του, όμως, ήταν η ίδια και σε άλλες παρουσίες του, με έντονη πολιτική χροιά, όπως το ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στην πολιτική πορεία του Κωστή Στεφανόπουλου εκείνο που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι η εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Σε αυτή τη δεκαετή πορεία του, από το 1995 μέχρι το 2005, η κόρη του ήταν διαρκώς παρούσα, από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Ηταν 8 Μαρτίου του 1995 όταν ο παλαίμαχος πολιτικός περίμενε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο σπίτι του, στο Παλαιό Ψυχικό, μαζί με την οικογένειά του. Τα ρεπορτάζ της εποχής και τα τηλεοπτικά πλάνα εστίαζαν στην κόρη του, η οποία είχε υποδεχθεί το προεδρείο της Βουλής στο σαλόνι του σπιτιού τους, όταν οι εκπρόσωποί του πήγαν να ανακοινώσουν την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Η ίδια στάθηκε στο πλευρό του πατέρα της όταν το 2002 προσπάθησαν να τον εμπλέξουν σε υπόθεση παράνομου τζόγου σε μαγαζί στην Πάτρα. 

Η Ειρήνη Στεφανοπούλου ήταν εκεί σε κάθε δημόσια εμφάνιση του πατέρα της στα χρόνια που εκείνος ήταν Πρόεδρος. Από τις καθιερωμένες πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, όπου συνομιλούσε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους υπουργούς, μέχρι και τις επισκέψεις ξένων ηγετών. Ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν την άφησε ποτέ να φύγει από το πλευρό του όχι μόνο όσο έμεινε στην Ηρώδου Αττικού, αλλά και μετά την ημέρα που παρέδωσε στον Κάρολο Παπούλια.

Το γεγονός που άλλαξε τις συνήθειες του πρώην Προέδρου ήταν το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2011 και τον ανάγκασε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η κόρη του δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρουσίαση του βιβλίου της Νίτσας Λουλέ για τον εκείνον το 2012. 

Δύο σκιές που αμαύρωσαν την έξωθεν καλή μαρτυρία της

Με τους χαμηλούς τόνους και τη διακριτικότητα να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, η Ειρήνη Στεφανοπούλου προκάλεσε το πανελλήνιο ενδιαφέρον όταν έστειλε δύο επιστολές ζητώντας να μειωθεί το ενοίκιο της επαγγελματικής της στέγης στο Κολωνάκι. Το διαμέρισμα όπου στεγάζει το δικηγορικό της γραφείο ενοικιαζόταν για πολλά χρόνια από τον πατέρα της και ανήκει στον Δήμο Χίου. Το πρώτο αίτημα της δικηγόρου τον Μάρτιο του 2012, η οποία εκπροσωπούσε μάλιστα τον πατέρα της, έγινε δεκτό και το μίσθωμα τελικά μειώθηκε από τα 1.200 στα 900 ευρώ. Τα περισσότερα σχόλια, ωστόσο, προκλήθηκαν σχεδόν έναν χρόνο μετά. Τότε, η Ειρήνη Στεφανοπούλου επανήλθε με ανάλογο αίτημα στον Δήμο Χίου, αυτή τη φορά για λογαριασμό της, ζητώντας εκ νέου μείωση του ενοικίου από τα 900 στα 500 ευρώ. Το σκεπτικό του αιτήματος ήταν ότι λόγω της λήξης του συμβολαίου τα τελευταία ενοίκια θα μπορούσαν να είναι μειωμένα. Η απάντηση του Δήμου Χίου ήταν αρνητική και η θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε από τη δημοσιοποίηση του αιτήματος ήταν μεγάλη. 

Το όνομα της Ειρήνης Στεφανοπούλου ήρθε για ακόμα μία φορά στη δημοσιότητα τις περασμένες ημέρες. Συγκεκριμένα, η δικηγόρος είναι μέλος του Δ.Σ. του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, ενός οργανισμού με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα, που έχει ως στόχο τη φροντίδα παιδιών με νοητική υστέρηση και την ομαλή ένταξή τους στην οικογένεια και την κοινωνία. Το ίδρυμα αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, ενώ ένας από τους κληρονόμους του επιθυμεί να τερματίσει τη λειτουργία του. Η κόρη του πρώην Προέδρου συγκέντρωσε τα πυρά των εργαζομένων του ιδρύματος όταν πρότεινε την ανάληψη των εξόδων μεταφοράς των παιδιών από τους γονείς, για να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο η έλλειψη κονδυλίων που παρατηρείται.