«Το απλό ντίζελ έβαλε φωτιά παντού μετά την απόσυρση της επιδότησης στην αντλία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα η Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Η κ. Ζάγκα προσέθεσε ότι τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είναι πολλά στην Ελλάδα και πως η τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται πάνω από τα 2,15 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα τόνισε πως οι αυτοκινητιστές προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις από το Νοέμβριο.

Τέλος, ανέφερε ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει σχετικά φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μαρίας Ζάγκα στα Παραπολιτικά 90,1

Μ.ΖΑΓΚΑ: Το απλό ντίζελ έβαλε φωτιά παντού και καλά έκανε γιατί εγώ είχα προειδοποιήσει πολύ καιρό μην πάρουνε από την αντλία την επιδότηση τα 15 λεπτά διότι είναι πολύ ακριβή η τιμή του. Δεν το καταλάβαινε ο κόσμος γιατί από 1η Απριλίου που μπήκαν τα 15 λεπτά κι όσο περνούσε ο καιρός αυτό έπαιρνε περισσότερες αυξήσεις απ’ ότι έπαιρνε και παίρνει η απλή βενζίνη. Δηλαδή αν παίρνει 1 λεπτό η απλή αμόλυβδη αυτό παίρνει 2-3 λεπτά..

Μ.ΖΑΓΚΑ: Είναι πρωτόγνωρο αυτό που βιώνουμε με την απλή αμόλυβδη και το απλό πετρέλαιο κίνησης. Και μην ξεχνάτε τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είναι αρκετά και το 90% είναι επαγγελματίες. ...Αν σκεφτείτε πέρυσι νομίζω ότι είχε 1.40 το απλό πετρέλαιο και 1.70 η βενζίνη άντε τώρα να δεις είναι 2€ η απλή αμόλυβδη και το απλό πετρέλαιο 2.15€ και 2.18€.

ΔΗΜ: Άρα για το ντίζελ η μόνη λύση είναι η επαναφορά της επιδότησης

Μ.ΖΑΓΚΑ: Οπωσδήποτε. Αρχίζει και τα γυρίζει λίγο άκουσα ότι είπε η κυβέρνηση χθες θα το βάλουμε λέει από 1η Νοέμβριου εφόσον δεν πέσει γιατί άμα πέσει θα το σκεφτεί. Τι να σκεφτείτε κάλε, φωτιά και λάβρα είναι η βενζίνη.

Μ.ΖΑΓΚΑ: Τον Νοέμβριο ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι επαγγελματίες πρέπει να το προλάβει η κυβέρνηση.

ΔΗΜ: Η κυβέρνηση επικαλείται ότι ο λόγος που δεν μπαίνει η έκπτωση είναι ότι τη δώσανε στο πετρέλαιο θέρμανσης για να μπορέσει ο κόσμος να κάνει παραγγελίες

Μ.ΖΑΓΚΑ: Κάλε τι λέτε να τους πείτε. Βάλανε 0.25 στην αντλία για την θέρμανση, δεν ήταν πρόταση της ΕΕ που είπε όλα τα διυλιστήρια θα φορολογηθούν 33% για τα υπερκέρδη τους. Όχι για τα κέρδη τους, για τα υπερκέρδη τους γιατί είναι κοινό μυστικό ότι έχουνε βγάλει «τα έντερα τους». Έχουνε βγάλει τόσα λεφτά τα διυλιστήρια που δεν τα έχουμε δει ούτε στον ύπνο μας, όλης της Ευρώπης.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης

Μ.ΖΑΓΚΑ: Μας ξάφνιασε ευχαρίστα, τα Ελληνικά Πετρέλαια μας ξάφνιασαν παραμονές το βράδυ. Μέχρι Τρίτη-Τέταρτη ξέραμε ότι θα κατέβει δυστυχώς η τιμή του με την επιδότηση στα 25 λεπτά στην αντλία 1,55 και τραβήξαμε τα μαλλιά μας πως θα δουλέψουμε, πως θα αγοράσει ο κόσμος. Πέμπτη βράδυ, πήραν την απόφαση τα Ελληνικά Πετρέλαια ότι θα δώσουν επιδότηση στην αντλία γύρω στα 7 λεπτά νομίζω όπου κατέβηκε από 1.55 στο 1.40. Κι αυτή τη στιγμή δεν πωλείται 1.40, πωλείτε κι 1.39-1.38-1.37 για την Αττική πάντα μιλάω. Φυσικά μπορούν να το βρουν κι 1.42, σε αυτή την κίνηση δεν μπόρεσε παρά και το άλλο διυλιστήριο να κατέβει προς τα κάτω και είναι η πρόσφορα μέχρι τέλος Οκτώβριου. Άρα μέχρι τέλος Οκτώβριου ο κόσμος μπορεί να αγοράσει σε μια σχετικά καλή τιμή. Ήδη ενώ ο κόσμος είχε δώσει ελάχιστες παραγγελίες, αυτοί οι συνηθισμένοι πελάτες, μόλις ακούσανε ότι είναι η πρόσφορα αυτή άρχισαν να τρέχουν οι παραγγελίες και από 300 και 500 πήγανε κι 800 κι 600 και 1000 κι έτσι ο κόσμος παίρνει για να έχει. Αυτό μέχρι τέλος Οκτώβριου, μετά δεν ξέρω πάλι τι θα γίνει. Πάμε βήμα-βήμα, έχουμε ξαφνιαστεί.

Μ.ΖΑΓΚΑ: Πρέπει να γίνονται έλεγχοι διότι φοβάμαι μέσα στην παραζάλη, την πολύ δουλειά θα χωθεί το ναυτιλιακό πετρέλαιο. Παραμονεύει εκεί στη γωνία και εκεί θα δείτε πάλι τι πάρτι θα έχουμε.