Σε ΚΥΤ στον Έβρο, μεταφέρθηκαν οι 28 από τους 92 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν γυμνοί στην περιοχή, σε μια ωμή πρακτική της Τουρκίας, με σκοπό την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος. 

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η ΕΡΤ, ανάμεσα στα 92 άτομα βρίσκονταν ηλικίες από 14 ετών και πάνω, με τους 28 από αυτούς να περνούν στο ΚΥΤ και να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Μάλιστα, μίλησαν και με ψυχολόγους για όσα βίωσαν, όταν οι Τούρκοι τους παράτησαν γυμνούς σε τουρκικό έδαφος στα σύνορα, ενώ, μέσω του επικεφαλής του ΚΥΤ, ευχαρίστησαν την Ελλάδα για τη βοήθεια που τους προσέφερε. Οι μετανάστες υποβλήθηκαν και σε τεστ για κορονοϊό, ενώ στη συνέχεια πέρασαν στη δομή όπου και θα φιλοξενηθούν. Ολοι τους φέρονται να έχουν κάνει αίτηση για άσυλο.

Από τους 28 που μεταφέρθηκαν σήμερα στο ΚΥΤ, οι 8 είναι παιδιά, ενώ αύριο και μεθαύριο αναμένεται να γίνει η μεταφορά και των υπολοίπων που βρέθηκαν γυμνοί στον Εβρο.


Σοκάρουν οι μαρτυρίες τους - Προσπαθούν να συνέλθουν από τον εξευτελισμό

Οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν περιγράψει στις ελληνικές αρχές πως οι Τούρκοι τους συνέλαβαν ενώ οι ίδιοι προσπαθούσαν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και ότι τους οδήγησαν όλους σε ένα σημείο ενώ προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες ομάδες.

Εκεί λοιπόν αφού άρχισαν να τους κοροϊδεύουν, εμφανίστηκαν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες οπλισμένοι οι οποίοι τους οδήγησαν στο ποτάμι, τους πήραν τα χρήματα, τα κινητά τηλέφωνα και ό,τι προσωπικά αντικείμενα είχαν. Στη συνέχεια τους ανάγκασαν να γδυθούν και να επιβιβαστούν σε βάρκες όπου τους περίμεναν Τούρκοι δουλέμποροι και τους οδήγησαν στην ελληνική όχθη του Έβρου όπου εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Όπως έλεγαν δεν πίστευαν ποτέ ότι θα βίωναν έναν τέτοιο εξευτελισμό, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και επτά ασυνόδευτα ανήλικα τα οποία υπέστησαν και αυτά την ίδια διαδικασία.

Οι ελληνικές αρχές, πάντως, είναι σε επιφυλακή καθώς υπάρχουν βίντεο που δείχνουν μετανάστες να συσσωρεύονται στα σύνορα πολύ κοντά με την Ελλάδα, ωστόσο, εξετάζεται η γνησιότητά τους και κατά πόσο είναι τωρινά.

«Μας είπαν να βγάλουμε τα ρούχα μας και μας είπαν να περάσουμε απέναντι», λέει μετανάστης στον Alpha που έζησε ανάλογο περιστατικό και συμπληρώνει πως «η τουρκική χωροφυλακή και συνοριοφυλακή μας φέρθηκε πολύ άσχημα, δεν μας άφησαν ούτε ρούχα, ούτε παπούτσια».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι Τούρκοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό προβάλλοντας συνεχή fake news.