Σοβαρότατα αδικήματα προκύπτουν από το κατηγορητήριο σε βάρος της 37χρονης μητέρας της 12χρονης. Μέρος αυτού είδε χθες το φως της δημοσιότητας και σαφώς ξεχωρίζει το γεγονός πως οι Αρχές κατηγορούν τη Χ.Β. πως ώθησε 9 διαφορετικές φορές σε ραντεβού την κόρη της κατά τα οποία η νεαρή βιάστηκε.

Η γυναίκα κατηγορείται πως από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο ώθησε το κορίτσι σε ραντεβού με τους προφυλακιστέους Αναστάσιο Λαζαρίδη και Ιωάννη Σοφιανίδη, ενώ στο δικόγραφο εμπεριέχονται και 6 κωδικοί που αντιστοιχούν σε 6 διαφορετικούς χρήστες της πλατφόρμας BlindChat. Παράλληλα, υπάρχει και ένας αριθμός τηλεφώνου που αντιστοιχεί στο χρήστη Α.Μ., ο οποίος επικοινωνούσε με το κορίτσι μέσω εφαρμογής του κινητού, κατόπιν προτροπής της μητέρας, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο:

«Στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο του έτους 2022 ενεργώντας με πρόθεση και με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, για να εξυπηρετήσεις στην ακολασία άλλων, εξώθησες στην πορνεία ανήλικο νεότερο των 15 ετών, κατιόντα σου εξ αίματος και με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε άλλου ανταλλάγματος. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, εξώθησες την ανήλικη κόρη σου στην πορνεία προτρέποντας και εξαναγκάζοντάς την να έρθει σε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον σε εννέα περιπτώσεις με αγνώστους άντρες, δύο εκ των οποίων είναι ο Αναστάσιος Λ. και με τον οποίο συνευρέθηκε ερωτικά τουλάχιστον μία φορά στις 10 Ιουλίου 2022, και ο Ιωάννης Σοφιανίδης, με τον οποίο συνευρέθηκε ερωτικά τουλάχιστον μια φορά 27 Ιουλίου 2022 και οι λοιποί άγνωστοι ως προς τα λοιπά στοιχεία τους, πλην του κωδικού χρήστη στην εφαρμογή BlindChat, ήτοι οι χρήστες με κωδικούς 254191, 315680, 332943, 79690, 336510, 337016 καθώς και ο χρήστης εφαρμογής κινητού chat με ονομασία Α.Μ. με αριθμό κλήσης 6972…, με τους οποίους η ίδια κατόπιν προτροπής σου συνεννοείται μέσω των εφαρμογών Viber, WhatsApp, BlindChat ή του κινητού της τηλεφώνου να συνευρεθούν ερωτικά με αμοιβή που ανερχόταν περίπου στο ποσό των 50€, αμέσως δε σου παρέδιδε το σύνολο των χρημάτων που της έδιναν, ενώ στην περίπτωση της ερωτικής συνεύρεσης με τον Αναστάσιο Λ., συνεννοήθηκε η ανήλικη κατόπιν προτροπής σου να πιστωθεί με το ποσό της αμοιβής της ο τραπεζικός λογαριασμός με αριθμό GR… στην τράπεζα Πειραιώς».

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στο κατηγορητήριο εμπεριέχονται και οι επαφές της γυναίκας με τον Ηλία Μίχο και τη σύζυγό του, Ελισάβετ Λέκκα. Η Χ.Β. κατηγορείται πως εκβίασε κατ’ εξακολούθηση το πρώην ζευγάρι, με σκοπό ν’ αποσπάσει χρήματα.

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μητέρα της 12χρονης ισχυρίστηκε πως από την Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της είπαν να επιδιώξει να κάνει κάποιες τραπεζικές συναλλαγές με τον Μίχο, για να μην καταλάβει ότι τον έχει καταγγείλει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. διέρρευσε πως αυτό το σενάριο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: «Το ακριβώς αντίθετο είπαμε στη μητέρα να κάνει. Τη συμβουλέψαμε να ξεκόψει άμεσα από τον Μίχο», τονίζεται ανεπίσημα από αξιωματικούς του Ανηλίκων. «Όταν υπάρχει εγκληματική πράξη με δύο διαφορετικές πλευρές, προσπαθούμε να αποκόψουμε τη μία από την άλλη και αυτό ζητήσαμε από την οικογένεια, να ξεκόψει από το περιβάλλον του Ηλία Μίχου», αναφέρεται. Πάντως, επισήμως δεν έχει υπάρξει κάποια τοποθέτηση επ’ αυτών. Όπως και να έχει, αυτή είναι η δεύτερη επίσημη ή ανεπίσημη διάψευση της μητέρας από την ΕΛ.ΑΣ. Η πρώτη σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή της, σχετικά με το πόσο γρήγορα κινητοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. κατά την καταγγελία της υπόθεσης.

Και εν ενεργεία αστυνομικός ύποπτος για εμπλοκή

Πολύ σοβαρή είναι η εξέλιξη της υπόθεσης που φέρνει έναν μόλις 26χρονο αστυνομικό, ο οποίος υπηρετεί μάλιστα στη ΓΑΔΑ, να έχει εμπλακεί τουλάχιστον σε επικοινωνία με τη 12χρονη. Την πληροφορία έφερε στην επιφάνεια η εκπομπή «Live News» στο Mega και τονίζεται πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει επικοινωνήσει με το κορίτσι ή με εκείνον που χειριζόταν το προφίλ της. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πάντως αν ο συγκεκριμένος έχει έρθει σε επαφή με το παιδί. Όσον αφορά αυτό, να σημειώσουμε ότι και η μητέρα στο απολογητικό της υπόμνημα υποστήριζε πως ο Μίχος διατηρούσε επαφές με αστυνομικούς: «Του είχα πολλή εμπιστοσύνη (σ.σ. του Μίχου). Το μαγαζί του είναι σε κεντρικό σημείο, το ξέρει όλη γειτονιά. Ήταν άνθρωπος της εκκλησίας, είχε πολλούς γνωστούς στη γειτονιά, ηθοποιούς, πολιτικούς. Όταν καμιά φορά πήγαινε το παιδί με σορτσάκι ή κολάν στο μαγαζί μου, το έστελνε στο σπίτι για να αλλάξει για να μην το βλέπει έτσι ο κόσμος. Μου έριχνε στάχτη στα μάτια. Επίσης του είχα εμπιστοσύνη γιατί έβλεπα αστυνομικούς, εν ενεργεία και μη, να συχνάζουν στο μαγαζί του».

Η μητέρα ήξερε για τις 70 απουσίες σε ένα χρόνο

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα που καταφτάνουν από το σχολικό περιβάλλον του κοριτσιού, καθώς, όπως προκύπτει από την έρευνα αρμόδιων οργάνων, η 12χρονη απουσίασε από το σχολείο της συνολικά 70 ημέρες. Πρόκειται για τις απουσίες της μόνο κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στη ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού και αναμφίβολα για μεγάλο αριθμό απουσιών. Όπως εξήγησε όμως η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, το κορίτσι δεν είχε συμπληρώσει τον αριθμό απουσιών που θα απαιτούσε την επαναφοίτησή της, ενώ, όπως σημειώνει, καθεμία από αυτές τις ημέρες απουσίας η μητέρα ενημερωνόταν κανονικά: «Είχε απουσίες αλλά δεν ήταν τόσες ώστε να δικαιολογούν για να χάσει την τάξη. Κάθε φορά που απουσίαζε το παιδί, η μητέρα ενημερωνόταν. Είχε λείψει 70 ημέρες όταν πήγαινε στο Δημοτικό. Οι απουσίες ήταν σε γνώση της μητέρας. Η μητέρα ήξερε ότι έλειπε από το σχολείο η 12χρονη. Να υπογραμμίσω ότι η έρευνα του υπουργείου αναφέρει ότι η συμπεριφορά της με τους συμμαθητές ήταν κανονική, συνομιλούσε και έπαιζε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά», είπε, τονίζοντας πως το κορίτσι για να χάσει την τάξη θα έπρεπε να απουσιάζει το 50% των συνολικά 190 ημερών που διαρκεί το διδακτικό έτος.

«Τι έκανα;  Έβαλα τη μάνα μου φυλακή»

Δραματική είναι η κατάσταση στην οικογένεια της 12χρονης, που βλέπουν την 37χρονη να είναι προσωρινά κρατούμενη. Το μικρό κορίτσι θεωρεί πως εκείνο είναι το μοναδικό υπεύθυνο που η μητέρα του οδηγήθηκε στη φυλακή. Αυτό ισχυρίστηκε η γιαγιά της, η οποία μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star, τόνισε πως αν ήταν αλήθεια όλα όσα λέγονται για τη νύφη της, η ίδια θα έλεγε να την… κρεμάσουν: «Είναι νύφη μου, αλλά στην πραγματικότητα είναι παιδί μου. Την έχω μεγαλώσει από 17 χρονών. Αν ήταν αλήθεια όλα αυτά θα έλεγα “κρεμάστε την”, είναι όμως άδικο όλο αυτό που γίνεται. Είναι αθώα», είπε αρχικά και έπειτα αναφέρθηκε στην κατάσταση των παιδιών: «Όλα τα παιδιά είναι στεναχωρημένα και ζητούν τη μητέρα τους. Ιδίως η… που κάθεται και λέει “τι έκανα; Γιατί δεν μίλαγα στη μάνα μου τόσο καιρό; Έβαλα τη μάνα μου στη φυλακή!” και όταν τη ρωτούσα “γιατί δεν μίλαγες;”, εκείνη μου έλεγε “δεν μπορούσα, γιαγιά, με απειλούσε, απειλούσε με όπλα και μαχαίρια ότι θα σφάξει όλη την οικογένεια”», είπε η γιαγιά της 12χρονης.

«Η επικοινωνία, χωρίς σωματική επαφή, δεν τιμωρείται»

Την άποψή του για τη μεταχείριση της υπόθεσης από την κοινή γνώμη, αλλά και πολλές φορές ακόμη και από πολιτικούς φορείς, εξέφρασε ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Ο πολύπειρος νομικός παρατήρησε πως μέσα στον αναβρασμό της δημοσιοποίησης παρατηρούνται ακρότητες, ενώ υπογράμμισε πως η επικοινωνία και μόνο με το 12χρονο παιδί, που δεν συνοδεύεται δηλαδή με μετέπειτα σεξουαλική επαφή, δεν τιμωρείται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. «Ακούω πολλές φορές ορισμένες ακρότητες και μου κάνει εντύπωση πώς φτάνουν στη Βουλή, όπως το να δημοσιευτούν τα ονόματα των 213 που επικοινώνησαν με τη 12χρονη. Εάν δεν αποδειχτεί και με αναγνώριση από το παιδί, είτε από άλλο αδιάσειστο στοιχείο, ότι υπήρξε σεξουαλική επαφή, κανείς από αυτούς δεν μπορεί να τιμωρηθεί και απαγορεύεται ρητώς να δημοσιευτεί το όνομά του», τόνισε. Σχετικά με το ρόλο της μητέρας της ανήλικης, ο κ. Κούγιας τόνισε πως προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι εκείνη υπέβαλε μήνυση μετά από πίεση που δέχτηκε από τη θεία του παιδιού, ενώ υπογράμμισε πως εάν είναι αληθινοί οι διάλογοι με τη σύζυγο του βασικού κατηγορουμένου, τότε στηρίζεται το αδίκημα της εκβιάσεως που της αποδόθηκε.

«Λάθος τακτικής» ο εκβιασμός της 37χρονης, δηλώνει ο συνήγορός της

Στο πλευρό της εντολέως του παραμένει ο δικηγόρος, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος, αναφερόμενος στην κίνηση της μητέρας να ζητήσει χρήματα από τον Ηλία Μίχο και την Ελισάβετ Λέκκα, μίλησε για «λάθος από πλευράς τακτικής». Παρ’ όλα αυτά υποστήριξε την αθωότητα της 37χρονης τονίζοντας πως «με το που το πληροφορήθηκε η μητέρα τι έγινε, πήγε κι έκανε καταγγελία στο ΑΤ Κολωνού και άρχισε να βρίζει τον Μίχο. Για ποιο λόγο να κάνει αυτή την κίνηση εάν εμπλεκόταν και η ίδια;». Σύμφωνα με τον ίδιο, το «ότι ζήτησε χρήματα από τον Μίχο είναι άλλο έγκλημα αν έχει διαπράξει. Άλλη κατηγορία. Δεν συσχετίζεται με το αδίκημα της μαστροπείας. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι εκβίαση».

Όπως τόνισε, τέλος, «έχει γίνει ένα μεγάλο μπέρδεμα. Είναι αυτονόητο το ότι ο έλεγχος των παιδιών είχε ξεφύγει από αυτή την οικογένεια. Μπορούμε να μιλήσουμε για μία αδιαφορία από τη μητέρα, αλλά αυτό δεν συσχετίζεται με τη μαστροπεία».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 20/10