Είναι θηριώδη, αλλά σχεδόν αόρατα. Η ένταξή τους στο οπλοστάσιο της χώρας σχεδόν αχρηστεύει την τουρκική αεράμυνα. Τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale έχουν νοημοσύνη σχεδόν σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και γι’ αυτόν τον λόγο προκαλούν πονοκέφαλο στα τουρκικά στρατιωτικά επιτελεία.

Το Mega βρέθηκε στη φωλιά των «ριπών του ανέμου», στην αεροπορική βάση της Τανάγρας και κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες.

Είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, γαλλικής κατασκευής, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών και για αυτό δεν είναι τυχαίο που το έχουν αποκαλέσει και μαχητικό «σάρισσα».

Το Rafale μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων.

Δείτε το βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega

Για τις αποστολές κατά στόχων στο έδαφος και την επιφάνεια της θάλασσας διαθέτει ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών και μπορεί να εκτοξεύσει ένα μεγάλο αριθμό όπλων και συγκεκριμένα τις έξυπνες βόμβες.

  • GBU 12/16/24

Την αντιαρματική έξυπνη βόμβα, AASM

Τον πύραυλο κατά πλοίων, EXOCET

Τον πύραυλο υποστρατηγικής κρούσης, SCALP EG

Για τις αποστολές στον αέρα, πέρα από το πυροβόλο μπορεί να εκτοξεύσει τον πύραυλο MICA και φυσικά τον πύραυλο METEOR που αποτελεί ήδη το φόβητρο των τούρκων χειριστών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, η εμπειρία από την μέχρι τώρα εκπαίδευση και ασκήσεις δείχνει ξεκάθαρα πως στην παρούσα φάση επί της ουσίας δεν υπάρχει αντίπαλος για αυτό ικανός να το αντιμετωπίσει σε ένα θέατρο επιχειρήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 6 «ριπές του ανέμου» και αναμένονται άλλες δύο μέχρι την γιορτή της αεροπορίας το Νοέμβριο. Το χρονοδιάγραμμα μέχρι στιγμής τηρείται πιστά και σε ορισμένες φάσεις ολοκληρώνεται και ταχύτερα. Η 332 Μοίρα Παντός Καιρού έχει ήδη λάβει την πιστοποίηση αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται και η τελική.