Ένας μάγειρας από τη Θεσσαλονίκη αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στον καθαρισμό των παραλιών από γόπες και πλαστικά, που αφήνουν πίσω τους ασυνείδητοι. Στη συνέχεια ταξινομεί τα απορρίμματα με συγκεκριμένη σειρά και διεξάγει έρευνα για το προφίλ των παραβατών, αλλά και πειράματα για την καταστροφική συνέπεια που επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον η ρίψη σκουπιδιών.

Ο λόγος για τον Αλέξη Φλωράκη, ο οποίος, όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr, σε κάθε μέρος που επισκέπτεται τα καλοκαίρια στο πλαίσιο της εργασίας του φροντίζει πριν από την επιστροφή του να καθαρίσει κάποια παραλία από τις χιλιάδες γόπες τσιγάρων και πλαστικά, ώστε να «ευχαριστήσει» τον τόπο και τους ανθρώπους για τη φιλοξενία.

Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Φλωράκης, «η συγκεκριμένη παραλία, στην οποία έκανα την τελευταία δράση καθαρισμού τον Σεπτέμβριο, είναι η παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Νικήτη Χαλκιδικής. Είναι από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής και μετά λύπης διαπίστωσα μετά από χρόνια που είχα να την επισκεφτώ ότι η κατάσταση με τα σκουπίδια είναι τραγική.

Ήθελα να κάνω ηλιοθεραπεία και υπήρχαν παντού γόπες στην άμμο. Έτσι αφιέρωσα λίγες ώρες πριν από τη δουλειά μου και μάζεψα τις γόπες, τα πλαστικά καπάκια και τις συσκευασίες από τα αντιηλιακά. Μάζεψα 16.000 γόπες και 2.332 πλαστικά καπάκια μετρημένα. Το θλιβερό είναι ότι και τις επόμενες μέρες που πήγαινα, ο αριθμός τους δεν μειωνόταν, ακόμα και τις καθημερινές, ο αριθμός παρέμενε μεγάλος».

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν εκτιμούν το ίδιο την πρωτοβουλία του Αλέξη, καθώς όπως επισημαίνει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιεί δράσεις καθαρισμού έχει δεχτεί απίστευτες αντιδράσεις.

«Το 90% των ανθρώπων που με έβλεπαν να καθαρίζω είχε αρνητική αντίδραση. Έχει τύχει να με κοροϊδέψουν, να μου πουν “έλα ρε φίλε, τι κάθεσαι και ασχολείσαι, εσύ μόνος σου θα σώσεις τον πλανήτη;”. Και αλαζονικές συμπεριφορές, για παράδειγμα, να μου πει κάποιος που έσβηνε εκείνη την ώρα τη γόπα του στην άμμο, “μάζεψε και αυτό”. Και τέλος, το πιο χαρακτηριστικό, όταν ένα παιδάκι πήγε να με βοηθήσει μαζεύοντας γόπες από την άμμο, ο πατέρας του φώναξε γιατί έπιανε σκουπίδια» επισήμανε.

Κλείνοντας ο Αλέξης Φλωράκης ανέφερε ότι «ο καθαρισμός είναι κάτι που κάνω πολλά χρόνια. Όταν με ρώτησαν γιατί το κάνω αυτό, η απάντηση ήταν αυθόρμητη. Γιατί νοιάζομαι!».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 21/10