Της Αλίκης Λάσκαρη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

O Θεόδωρος Κατσανέβας έχασε την ευκαιρία να κάνει καριέρα στα Αραβικά Εμιράτα εξαιτίας της Wikipedia! Ο πρώην γαμπρός του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου κλήθηκε από ισχυρό αραβικό λόμπι να εργαστεί ως οικονομικός σύμβουλος, ωστόσο η ευκαιρία χάθηκε, αφού οι παρ’ ολίγον εργοδότες του ανακάλυψαν στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στο λήμμα «Θεόδωρος Κατσανέβας» πως ο πρώην πρωθυπουργός και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τον χαρακτήριζε στη διαθήκη του «όνειδος». 

Η αρχή του νήματος της υπόθεσης που του στέρησε μια λαμπρή καριέρα στα ΗΑΕ βρίσκεται στο 1996, λίγο μετά τον θάνατο του πεθερού του, Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ανοίχτηκε η πρώτη ιδιόχειρη διαθήκη του, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1990, στην οποία χαρακτήριζε τον γαμπρό του «όνειδος» για την οικογένεια και τον κατηγορούσε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το όνομα του Γεωργίου Παπανδρέου και του ίδιου -χαρακτηρισμοί που η Σοφία Κατσανέβα απέδωσε σε τρίτους και όχι στον πατέρα της. Η φράση αυτή, όπως έχει δημοσιευθεί στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, στο λήμμα «Θεόδωρος Κατσανέβας», οδήγησε τον τελευταίο στα δικαστήρια, όπου συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΕΛΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) και του χρήστη που έκανε την επίμαχη ανάρτηση. O πρώην βουλευτής κέρδισε την αίτηση αυτή, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή για αφαίρεση του λήμματος. 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ. Η δικαστική κόντρα ξεκίνησε το 2012, όταν ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έστειλε εξώδικο στον χρήστη της Wikipedia, Diu, κατά κόσμον Δημήτρη Λιούρδη, ζητώντας τη διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο. Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η προαναφερθείσα αναφορά σχετικά με τη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 2013, ο πρόεδρος του «κόμματος της δραχμής» κατέθεσε αγωγή εναντίον του χρήστη, με την οποία ζητούσε 200.000 ευρώ, ενώ ακολούθησε αίτηση προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων, με τα οποία ζήτησε την αφαίρεση των επίμαχων φράσεων. Η φράση της διαθήκης «όνειδος για την οικογένεια» αναφέρεται σε δεκάδες δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ η Wikipedia υποστήριξε πως η αναφορά δηλώνει απλώς το γεγονός, χωρίς να παίρνει θέση για το αν ο χαρακτηρισμός ήταν δικαιολογημένος και χωρίς να τον υιοθετεί. 

Τόσο στην προσωρινή διαταγή όσο και στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η εν λόγω διαθήκη έχει προσβληθεί και ότι ο ίδιος κέρδισε δίκη εναντίον του Σπύρου Καρατζαφέρη, ο οποίος τον δυσφημούσε δημοσιεύοντας από την εφημερίδα του σε διαδοχικά φύλλα τη φωτογραφία του κ. Κατσανέβα με τη λεζάντα «Ονειδος». Ωστόσο, η αμφισβήτηση της διαθήκης αφορά μόνο τη χρονολόγησή της και όχι την ύπαρξη ή τη γνησιότητά της, παρά τα όσα  υποστηρίχθηκαν στο δικαστήριο. 

ΔΙΑΘΗΚΗ. Την ώρα που ο δικηγόρος του Θεόδωρου Κατσανέβα, Γιάννης Αμοιρίδης, χαρακτηρίζει -στη σελίδα της υπόθεσης στη Wikipedia- «αθλιότατες συκοφαντίες» τα όσα αναφέρονται στο λήμμα, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν το απόσπασμα της διαθήκης, το κύρος της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί από το 1996 μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2014 –οπότε και κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του κ. Λιούρδη.

«Το σημείωμα τούτο να δοθεί στη δημοσιότητα –ως τμήμα της διαθήκης μου– όταν εκλείψω. Αφορά πρώτο τον ρόλο του Θόδωρου Κατσανέβα. Από τα συναπτόμενα κείμενα συνάγεται ότι ο Κατσανέβας αποτελεί όνειδος για την οικογένεια Παπανδρέου.

Στόχος του να κληρονομήσει πολιτικά την αγωνιστική ιστορία του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου -κατέλαβε βίαια και παράνομα το γραφείο μου, καθώς και τον οικισμό στο Καστρί, δηλαδή το αρχείο μου, τα προσωπικά μου αντικείμενα και τη βιβλιοθήκη μου (Πρόθεσή μου φυσικά είναι να κινήσω την απαραίτητη δικαστική εξουσία –μόλις αυτό καταστεί εφικτό πολιτικά). Αφορά, δεύτερο, τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι τρεις γιοι μου. Εχουν χρέος ηθικό, ως φορείς της παράδοσης της οικογένειας Παπανδρέου, να καταστήσουν δημόσια γνωστό τον ρόλο και τον χαρακτήρα του Θόδωρου Κατσανέβα και να αποκόψουν κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό δεσμό που έχουν μαζί του», ανέφερε στη διαθήκη του ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. 

 Ο DIU. Ο Δημήτρης Λιούρδης, όπως είναι το πραγματικό όνομα του χρήστη Diu, έχει προσκομίσει στο δικαστήριο την από 24 Νοεμβρίου 1990 ιδιόγραφη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, από την οποία αποδεικνύεται ότι η εν λόγω διαθήκη είναι κυρία (ισχυρή) και δεν έχει προσβληθεί μέχρι σήμερα. «Με το λήμμα του Θεόδωρου Κατσανέβα υπάρχει μια παρεξήγηση. Δεν ήμουν εγώ αυτός που το δημιούργησε πρώτος, αλλά ο ίδιος το 2008! Εγώ, απλά, σε κάποια χρονική στιγμή, το τροποποίησα, προσθέτοντας πληροφορίες που βρήκα σε διάφορες εφημερίδες στο Διαδίκτυο. Από το 2009 το λήμμα έχει τροποποιηθεί από δεκάδες χρήστες», αναφέρει ο Δημήτρης Λιούρδης.

«Σταρ» σε διεθνές επίπεδο

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, το «βιογραφικό» του Θεόδωρου Κατσανέβα έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και «φιλοξενεί» πλέον τη δικαστική διαμάχη του Ελληνα πολιτικού εναντίον του χρήστη της Wikipedia. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε λήμματα προσώπων όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Στρος Καν ποτέ κάποιος δεν έχει καταθέσει αγωγές για απόσυρση σχολίων. Μάλιστα, για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ υπάρχει ειδικό λήμμα για το «Σκάνδαλο Λεβίνσκι». Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν κάνει στο παρελθόν αγωγές κατά των συντακτών ή του ιδρύματος Wikimedia, όταν θεώρησαν ότι θίγονταν. Οι περισσότερες από αυτές όμως δεν οδήγησαν πουθενά.