Με την για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια παρουσίαση μιας νέας Ίλης Ιππικού στον Ελληνικό Στρατό, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της θεματικής εβδομάδος, αφιερωμένη στο Όπλο του Ιππικού – Τεθωρακισμένων, με σκοπό, την ανάδειξη της ιστορίας και της προσφοράς του Όπλου στους αγώνες του Έθνους, καθώς και την ανάδειξη του κομβικού ρόλου των αρμάτων μάχης στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων, που διήρκεσαν το διάστημα 17-21 Οκτωβρίου 2022.

Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με την πραγματοποίηση Ημερίδος με θέμα «Το Ιππικό στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία: 200 Έτη Αγώνων και Προσφοράς», παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο οποίος ως γνωστόν προέρχεται από το Όπλο του Ιππικού - Τεθωρακισμένων. Παρόντα επίσης μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος του Δήμου Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, ο ΔΙΤ/ΓΕΣ Υποστράτηγος Γεώργιος Μαυροειδής και άλλοι.



Κατά τον σύντομο χιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην συμβολή του Ιππικού κατά τα νεότερα χρόνια της Ελληνικής Ιστορίας κατά τις Επιχειρήσεις στους Βαλκανικούς Πολέμους, την Μικρασιατική Εκστρατεία και το έπος της Πίνδου. Επεσήμανε επίσης την άρρηκτη σχέση μεταξύ του έφιππου μαχητή με τον ίππο του, καθώς και την σε εξέλιξη ανασύσταση της Ίλης Ελληνικού Ιππικού ως Μονάδος Επιδείξεων, με σκοπό την αναβίωση και την διατήρηση της ιππικής παραδόσεως στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ.Λαλούση, τον Διοικητή της νέας Ίλης Ιππικού Ταξίαρχο (Έφεδρο εκ Μονίμων, πρώην Δήμαρχο Πεντέλης και προπονητή Ιππασίας και Μοντέρνου Πεντάλθου) Δημήτριο Στεργίου – Καψάλη όπως και το σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού με την υλοποίηση της ανασυστάσεως της Ίλης, καθώς και τους συντελεστές της διοργανώσεως της Ημερίδας.



Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η δράση «Ανοιχτό Στρατόπεδο», κατά την οποία επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο «Επιλάρχου Γεώργιου Μελίδη» στον Αυλώνα μαθητές των Γενικών Λυκείων Σκάλας Ωρωπού, Ψαχνών Ευβοίας και Αυλώνα καθώς και οικογένειες. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Παιγνίου ΙΑΝΟΣ, των εξομοιωτών οδηγήσεως και βολής αρμάτων μάχης και στο Μουσείο Αρμάτων, ενώ παρακολούθησαν και επίδειξη αρματικού δυναμικού.



Τέλος, οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου με την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στο Στρατόπεδο «Επιλάρχου Γεώργιου Μελίδη» παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Λαλούση, ενώ το παρόν έδωσε και ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ («μαυροσκούφης» και αυτός) Στρατηγός ε.α. Αλικιβιάδης Στεφανής. Το πρόγραμμα περιέλαβε παρέλαση ενεργών και μουσειακών αρμάτων, καθώς και ιστορικών οχημάτων, παρέλαση και επίδειξη Ουλαμού της Ίλης Ιππικού του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), διέλευση στίβου εμποδίων αρμάτων και στατική επίδειξη μουσειακών Τεθωρακισμένων Οχημάτων και Αρμάτων Μάχης – Οχημάτων Συλλόγου Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων. Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Δήμαρχος Ωρωπού Γεώργιος Απ. Γιασημάκης, ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διευθυντής ΔΙΤ/ΓΕΣ Υποστράτηγος Γεώργιος Μαυροειδής, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Βασίλειος Τελλίδης, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί του Όπλου του Ιππικού- Τεθωρακισμένων και άλλοι.