Τροχοδρόμησε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν τις 10:30 το C-27, το οποίο μεταφέρει 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο από το Σουδάν.

Ειδικό ασθενοφόρο του στρατού ξηράς ανέμενε από νωρίς στο αεροδρόμιο προκειμένου να παραλάβει τον τραυματία. Οι υπόλοιποι διασωθέντες θα οδηγηθούν στον έλεγχο των διαβατηρίων.

Τα Παραπολιτικά βρέθηκαν στο αεροδρόμιο και κατέγραψαν μαρτυρίες Ελλήνων, που συγκλονίζουν με περιγραφές για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν.

«Είμαστε χαρούμενοι»

Οι συμπολίτες μας με το που πάτησαν το πόδι τους στο Ελληνικό έδαφος δήλωσαν ανακουφισμένοι. Οι περισσότεροι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα, στο υπουργείο εξωτερικών και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που κατάφεραν και έφεραν εις πέρας την αποστολή διάσωσης τους. Οι ίδιοι σε δηλώσεις τους στις κάμερες ανέφεραν ότι το Χαρτούμ αυτή τη στιγμή είναι μία πραγματική κόλαση.

Οι σφαίρες πέφτουν βροχή και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό, όπως ρουκέτες και χειροβομβίδες προκειμένου να εξοντώσουν η μία την άλλη. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του διασωθέντα Χρήστου Δέδε, ο οποίος δήλωσε μπροστά στην κάμερα των parapolitika.gr ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο να ξαναγυρίσει πίσω.

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που γυρίσαμε πίσω στην πατρίδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την πολεμική αεροπορία και το στρατό που μας έφερε πίσω σώους στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ευελπιστούμε όσοι έχουνε μείνει πίσω, όπως και εμείς, να έρθουν σύντομα στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι κανένας δεν θέλει να επιστρέψει άμεσα πίσω στο Σουδάν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διασωθεντας.

«Κινδυνεύσαμε»

«Κινδυνεύσαμε πάρα πολύ», δήλωσε ο κ. Χαντίντ, που ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές, τον στρατό και τη γαλλική πρεσβεία. Ο ίδιος έχει τρία παιδιά, με τα οποία ήρθε στην Ελλάδα, μέσω της γαλλικής πρεσβείας, όπου τους παρέπεμψε η ελληνική κοινότητα. «Βγήκαμε πολύ δύσκολα. Η γαλλική πρεσβεία ήταν κοντά στο σπίτι μας και μπορέσαμε να φύγουμε», είπε στους δημοσιογράφους. Τη δεύτερη ημέρα των εχθροπραξιών, ένας πύραυλος έπεσε κοντά στο σπίτι του. Η διαδικασία απομάκρυνσης κράτησε τέσσερις ημέρες.

Να σημειωθεί ότι την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς αρκετά πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Φλώρος. Στη συνέχεια, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συμπλήρωσε: «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμβάλουν με όποιον τρόπο τους ζητείται στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, το οποίο σπαραζεται από την εμφύλια σύγκρουση».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Κατσανιωτης και αυτός με την σειρά του ανέφερε ότι: « Με μεγάλη τιμή και χαρά υποδέχομαι πίσω στην πατρίδα σήμερα τους πρώτους Έλληνες πολίτες που έρχονται από το Σουδάν. Αξίζει και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσοι προσπάθησαν να έχουμε σήμερα εδώ τους συμπατριώτες μας. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων που βρισκόντουσαν στο Σουδάν. Το υπουργείο εξωτερικών έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου μέσα σε μία εμπόλεμη ζώνη να διασφαλίσουμε την ασφαλή έξοδο των συμπολιτών μας».

Δείτε βίντεο:


Δείτε εικόνες: