Η νέα μετάλλαξη της Όμικρον, που σύμφωνα με τους ειδικούς μεταδίδεται αστραπιαία, αναμένεται να κυριαρχήσει τον χειμώνα και ήδη έχει σημάνει «συναγερμός» στις χώρες της Ευρώπης για νέο κύμα κοροναϊού.

Όπως προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) σε επιδημιολογική του έκθεση, η BQ.1 θα έχει μολύνει το 80% του πληθυσμού μέχρι τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι θα σημειωθεί άνοδος των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Το ECDC μάλιστα χαρακτηρίζει μετάλλαξη BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, ως «ιδιαίτερα σημαντική». Ήδη μάλιστα η BQ.1.1 έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες όπως, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα συμπτώματα

Το μεταλλαγμένο στέλεχος BQ.1 μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας και να προκαλεί επαναμολύνσεις, όμως παράλληλα δεν φαίνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να προκαλεί σοβαρή νόσηση, όπως και οι άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον (BA.4/BA.5). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση και βήχα.

Οι ειδικοί χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για αυξημένη διασπορά μέσα στο χειμώνα και επαναλαμβάνουν πως πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός των αναμνηστικών δόσεων με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι άνω των εξήντα ετών.

Πιο μεταδοτική

Η νέα παραλλαγή ΒQ 1 θα είναι πιο μεταδοτική από τον «Κένταυρο» και αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο ιός Sars-Cov-2 θα συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός, οπότε οι υπομεταλλάξεις BQ.1, BQ1.1 και XBB ήταν αναμενόμενες.