Σαφείς όσο και ανησυχητικές είναι οι αυξητικές τάσεις ακόμα και «σκληρών» επιδημιολογικών δεικτών, οι οποίες παρατηρούνται στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Με την επιδημία του νέου κοροναϊού, σε ένα αρχόμενο κύμα έξαρσης, να πλήττει ήδη αρκετές χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται μια νέα ελαφρά αύξηση (8%) της διασποράς του στη χώρα μας, συνοδευόμενη από μια αισθητή άνοδο (23%) στις εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, αλλά και από μια επίσης συμαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας, που έχει «σκαρφαλώσει» στο 7,96%, με τους θανάτους να κινούνται σταθερά σε τριψήφιο νούμερο (107).

5_2
Στα χαρακτηριστικά στοιχεία που καταγράφει το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 10-16 Οκτωβρίου περιλαμβάνονται ακόμα μια αισθητή αύξηση (+12) των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, οι οποίοι έφτασαν τους 74, αλλά και η σοβαρή μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας, Rt, κάτω από τη μονάδα (0,97).

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα χαμηλή χαρακτηρίζεται η προσέλευση των συνανθρώπων μας ηλικίας 60 ετών και άνω, των ανοσοκατεσταλμένων, των διαβιούντων και των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και χρόνιων νοσημάτων, αλλά και των συνανθρώπων μας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας, για τη λήψη της τέταρτης ή/και της πέμπτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, γεγονός το οποίο αποδίδεται ευθέως -διεθνώς και στη χώρα μας- στη λεγόμενη εμβολιαστική κόπωση εκ μέρους των πολιτών. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «η σχετικά μικρή προσέλευση για τις επικαιροποιημένες δόσεις κατά του νέου κοροναϊού είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, κυρίως όσον αφορά την αναμενόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας».

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια κατά των υπομεταλλάξεων Όμικρον 4 και Όμικρον 5 του νέου κοροναϊού, τα οποία χορηγούνται σε αυτό το χρονικό διάστημα ως αναμνηστικές δόσεις, προκαλούν σχεδόν μηδενικά ποσοστά παρενεργειών, ο συνολικός αριθμός των ήδη εμβολιασμένων με την τέταρτη ή/ και την πέμπτη δόση δεν ξεπερνά κατά πολύ τους 150.000...

107 θάνατοι από κοροναϊό και 74 διασωληνωμένοι από COVID-19

28 διαφορετικά στελέχη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που διατηρεί ο ΕΟΔΥ, η υπομετάλλαξη Ομικρον 5 επικρατεί σε ποσοστό 95,9% στο σύνολο της χώρας και ακολουθεί η Ομικρον 4 με ποσοστό 2,5%, με την περιβόητη υπομετάλλαξη «Κένταυρος» να μετρά μόλις τριάντα ένα καταγεγραμμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα και με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει, ούτε λίγο ούτε πολύ, είκοσι οκτώ διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, ανεπτυγμένα σε όλη την Ελλάδα.
Βεβαίως, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει ποιο από αυτά τα στελέχη, ίσως ακόμα και κάποιο άλλο, δύναται να κάνει τη διαφορά και να «οδηγήσει» το αναμενόμενο νέο κύμα έξαρσης της επιδημίας στη χώρα μας.

Σχεδόν μηδενικά είναι τα ποσοστά των παρενεργειών από τις αναμνηστικές δόσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία


Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε πρόσφατα ότι «χάνουμε την ανοσία που κερδίσαμε με τα εμβόλια, αλλά και από προηγούμενη νόσηση, και δεν έχουμε ανοσία για τις νέες παραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε εμβόλια καινούργια και αναμνηστικές δόσεις».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης τρεις παραλλαγές του νέου κοροναϊού, οι οποίες συζητούνται έντονα διεθνώς:

  • Το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο έχει εντοπιστεί σε 55 χώρες και 43 Πολιτείες στις ΗΠΑ. Θεωρείται το πιο ανθεκτικό, αφού διαφεύγει από την προστασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
  • Το στέλεχος ΒΑ.4.6 έχει εντοπιστεί σε 77 χώρες και στις ΗΠΑ καταγράφει ποσοστό 14%. Αρχίζει να ξεπερνάει την Όμικρον, η οποία παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα.
  • Το στέλεχος ΧΒΒ, το οποίο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη Σιγκαπούρη και διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής.