Ο καθηγητής και αντιπρύτανης έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Σταύρος Ζωγραφάκης, μίλησε στην ΕΡΤ για τις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας και πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα.

Όπως επιβεβαίωσε ο καθηγητής, ο πόλεμος προκάλεσε αρκετά προβλήματα τόσο στη μεταφορική αλυσίδα όσο και στις εξαγωγές δημητριακών από τις δύο χώρες. Αρνητική εξέλιξη, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πολύ υψηλές τιμές. «Το βλέπουμε ήδη στις τιμές των τροφίμων, στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στο κρέας και επομένως να περιμένουμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές οι τιμές να διατηρηθούν πολύ υψηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Ζωγραφάκης, η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται κυρίως στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά στην ενέργεια: «Δεν έχει καταστραφεί η παραγωγή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ζήτημα της ενέργειας, καθώς έχει αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Τα λιπάσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί, έχει αυξηθεί και το κόστος εργασίας, τα μεταφορικά και επομένως όλα αυτά οδηγούν σε πολύ αυξημένες τιμές τροφίμων που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τα φτωχά εισοδηματικά στρώματα. Και αυτά τα στρώματα είναι που αντιμετωπίζουν σήμερα τα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμο, τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή αφορούν τις τιμές των δημητριακών.

«Θα μπουν στις αγορές»

«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σίτου που έχουν παραχθεί και στην Ουκρανία και στη Ρωσία, που κάποια στιγμή, με κάποιον τρόπο, θα μπουν στις αγορές», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη ανησυχεί για το κόστος και όχι για την επισιτιστική κρίση. Για επισιτιστική κρίση μπορούν να ανησυχούν άλλες χώρες, πολύ φτωχότερες από εμάς. Η Ευρώπη και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν κόστος τιμών που με βάση τον δημοσιονομικό χώρο της κάθε χώρας κάποια πράγματα θα καλυφθούν από το κράτος. Αργότερα βέβαια αυτά θα γίνουν χρέη».