Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στην εκπομπή του MEGA «Πάμε Δανάη» με τη Δανάη Μπάρκα για θέματα που αφορούν την υιοθεσία και την αναδοχή.

«Μου έδωσε ο πρωθυπουργός το υπουργείο που αφορά όλη την κοινωνία, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία και όσους έχουν ανάγκη από οικονομική στήριξη. Υπάρχει ένα κράτος που δεν έχει την οργάνωση που θα θέλαμε, αλλά είναι πολύ πιο οργανωμένο απ' ό,τι ήταν. Δουλεύουμε σκληρά γι' αυτό», είπε αρχικά η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός μίλησε για την παιδική προστασία και αναφέρθηκε στο 1107, τη γραμμή προστασίας που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα.

«Έχουμε δείξει καλά δείγματα τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε να αρχίσει η ελληνική κοινωνία να μας εμπιστεύεται», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου και αναφέρθηκε στην καταγγελία που είχε γίνει για ορφανοτροφείο στην Αττική, το οποίο μέσα σε ενάμιση μήνα έκλεισε.

Μέσα σε δύο χρόνια βγήκε το 40% των παιδιών από τα ιδρύματα

«Έχουμε πλέον ένα κεντρικό σύστημα υιοθεσιών και αναδοχών. Δεν κάνει η κάθε δομή ό,τι θέλει. Το σύστημα των υιοθεσιών πλέον είναι πιο γρήγορο. Σε 6 μήνες μπορεί να γίνει κάποιος ανάδοχος και σε 9 μήνες θετός γονιός. Το σημαντικό είναι ότι είναι πλήρως διαφανές. Δεν έχει σημασία αν θα είσαι 35 χρονών, παντρεμένη και πλούσια ή μόνη και με χαμηλότερο εισόδημα», είπε για το σύστημα υιοθεσίας και αναδοχών.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αποκάλυψε πως έχει σκεφτεί την πιθανότητα υιοθεσίας, αλλά μάλλον θα επιλέξει την αναδοχή.

«Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε βγάλει το 40% των παιδιών από τα ιδρύματα. Βρήκαμε 2.280 παιδιά και τώρα είναι 1.400 παιδιά. Όταν ξεκινήσαμε το νέο μας σύστημα το 2020, βγάλαμε τα εκπαιδευτικά μαθήματα για τους υποψήφιους θετούς γονείς. Στην αρχή προβληματίστηκα με το πρόγραμμα, γιατί είχαν ήδη ταλαιπωρηθεί αυτοί οι άνθρωποι, αλλά τελικά οι ειδικοί τούς βοηθούν και συμβουλεύουν και μετά την υιοθεσία», δήλωσε στο MEGA η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων.