Το δυναμικό «παρών» του κόσμου στην απεργία χαιρέτισε μέσα από την κεντρική του ομιλία ο γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος. «Είμαστε εδώ σήμερα γιατί είναι ανάγκη μέσα από την αναντικατάστατη δύναμη του μαζικού κινήματος να βάλουμε τέρμα στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα 9 Νοέμβρη από τις γεμάτες πλατείες δίνουμε το δικό μας αδιαπραγμάτευτο μήνυμα.  Το ενωμένο μαζικό εργατικό κίνημα βρίσκεται στο προσκήνιο και θα γράψει με τις θέσεις του την τεκμηρίωση και  την αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα, την προοπτική και τις εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Γεωργακόπουλου:

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι

 Είμαστε και πάλι εδώ, μετά τη μεγάλη κινητοποίηση της 6ης Απριλίου, τη δυναμική παρουσία των συνδικάτων στη ΔΕΘ, πολύ πιο αισιόδοξοι, αλλά και πιο αποφασισμένοι, να αντιπαλέψουμε τις εναλλασσόμενες κρίσεις, τις άδικες και μονομερείς κυβερνητικές πολιτικές που μας οδηγούν στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.

 Όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, τούτος  ο ΛΑΟΣ στα δύσκολα παίρνει ΔΥΝΑΜΗ, ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ, ΟΡΘΩΝΕΙ το ανάστημά του. Διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτική. Προτάσσει απέναντι στην ηττοπάθεια και τον ατομικισμό την αισιοδοξία, την αγωνιστικότητα και τη δύναμη της συλλογικής έκφρασης, τη δυναμική του ΜΑΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

 Γνωρίσαμε από το 2010 τα επαναλαμβανόμενα μνημόνια, όλα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, τη δραματική  υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών και συντάξεων.

 Υπήρξε πλήρη αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων και πλήρη αποδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ με την περίφημη ΠΥΣ 6 και μία σειρά άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις.     

 Ο προσδιορισμός του κατώτερου μισθού με νόμους του 2013 και του 2017 έφυγε από το πεδίο της Εθνικής ΣΣΕ και τους κοινωνικούς εταίρους και γίνεται μονομερώς από τις κυβερνήσεις με κριτήρια κομματικών σκοπιμοτήτων.

 Θυμούνται τις πενιχρές αυξήσεις προεκλογικά και τις ξεχνούν μετεκλογικά.

Η αύξηση που δόθηκε τον Μάη του '22, κάτω από την πίεση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, ήταν κατώτερη των αναγκών, πολύ λίγη και πολύ αργά.

 Η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτήρηση δεν είναι έξοδος από τη λιτότητα και το πεδίο πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

 Η πανδημία του COVID, πέρα από τα υγειονομικά δεινά που επέφερε σε όλες τις κοινωνίες, επιδείνωσε τη θέση των εργαζομένων.

 Χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για τη λήψη αντεργατικών μέτρων.

 Παρότι μέσα από την πανδημία αναδείχθηκε η αξία των δημοσίων αγαθών της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας, η κυβερνητική πολιτική δεν ανέδειξε την ισχυροποίηση των δημόσιων δομών, όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μέσα Μεταφοράς.

 Εν μέσω πανδημίας, επέλεξε η κυβέρνηση με σειρά ρυθμίσεων του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη να φέρει ένα ακόμα χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, στη σταθερότητα της εργασίας, να θεσπίσει απλήρωτες υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, να φαλκιδεύσει το δικαίωμα στην απεργία, να διευκολύνει τις απολύσεις, να περιορίσει την ανεξάρτητη λειτουργία των συνδικάτων, να φέρει νέα εμπόδια στη σύναψη ΣΣΕ.

 Χτυπήθηκαν βάναυσα οι εμβληματικοί νόμοι όπως 1264/82 και 1876/90.

 Αποδυναμώθηκε το συλλογικό δίκαιο και προωθείται το ατομικό δίκαιο.

 Χθες είχαμε γεγονότα που επέφεραν διπλό χτύπημα στον Νόμο Χατζηδάκη. Μετά τη σθεναρή αντίθεση της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων και προσφυγή στο ΣΤΕ  του ΕΚΠ και παρέμβαση της ΓΣΕΕ, το τμήμα έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις για τη λειτουργία των Συνδικάτων και το θέμα το παρέπεμψε στην ολομέλεια του ΣΤΕ.

 Η προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας στις συγκοινωνίες απέτυχε. 

Η στάση της ΓΣΕΕ ήταν καταλυτική. 

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι

ΤΩΡΑ ΖΟΥΜΕ ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας. Εκδηλώθηκε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξελίσσεται ραγδαία.

 Το κύμα ακρίβειας εκδηλώνεται στη χώρα μας με μεγάλη πληθωριστική εξέλιξη στα είδη διατροφής, στη στέγαση που περιλαμβάνει τις δαπάνες για ηλεκτρισμό, θέρμανση της κατοικίας και μεταφορές.

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε ενεργειακή κρίση, οδήγησε σε νέα δεδομένα στα οποία οι κυβερνήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν.

 Η εκτίναξη του πληθωρισμού εμπεριέχει έντονα στοιχεία κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί ή δεν θέλει να προχωρήσει σε ελέγχους της κερδοσκοπίας, χαρίζοντας υπερκέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

 Προχωράει σε σκανδαλώδης αναθέσεις τύπου ΕΛ.ΤΑ. και μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων. 

 Οι πολίτες στενάζουν και οι οικογένειες οδηγούνται στον κίνδυνο πλήρους ολικής αποστέρησης στα βασικά είδη κατανάλωσης.

 Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Η απώλεια σε ετήσια βάση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ξεπερνάει το 19% από τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

 Οι έχοντες εισόδημα μικρότερο του κατώτερου μισθού έχουν απώλειες που φθάνουν μέχρι 40% .

 Σύμφωνα με ειδική θεματική έρευνα της ΓΣΕΕ, τα ευρήματα έδειξαν ότι το 70% των εργαζομένων έχει οδηγηθεί σε μεγάλο περιορισμό των δαπανών στα βασικά αγαθά διατροφής.

 Το 74% τον χειμώνα που πέρασε μείωσε τις δαπάνες θέρμανσης.

 Οι αμειβόμενοι με τον κατώτερο μισθό θέλουν δύο μηνιάτικα για να καλύψουν τις αυξήσεις για την ενέργεια σε ετήσια βάση.

 Μόνο το 22% των εργαζομένων στη χώρα μας καλύπτεται από ΣΣΕ, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εν μέσω ακρίβειας δεν είδαν καμία αύξηση.

Η χώρα μας εμφανίζεται στον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης στις πιο χαμηλές θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 Ο χειμώνας που έρχεται, μοιάζει με έναν εφιάλτη που μας γυρνάει σε μνήμες μακρινών δεκαετιών.

 Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι 

Φίλες και φίλοι 

Είμαστε εδώ σήμερα γιατί είναι ανάγκη μέσα από την αναντικατάστατη δύναμη του μαζικού κινήματος να βάλουμε τέρμα στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων.

 Να προτάξουμε απέναντι στην απογοήτευση την αισιοδοξία, την ενότητα, την αγωνιστική δράση, τη συλλογικότητα. Να περπατήσουμε ενωτικούς δρόμους μέσα από τη σύνθεση της διαφορετικότητας.

 Να γίνει η οργή μας ποτάμι διεκδίκησης.

Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις πληθωριστικές πιέσεις και στο κύμα ακρίβειας. Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού, που σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ προσδιορίζεται στα 809 ευρώ.

Κυρίαρχο αίτημα η επαναφορά προσδιορισμού του κατώτερου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ώστε να μην αποτελεί ο κατώτερος μισθός παίγνιο στα χέρια των κυβερνήσεων.

Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι εμβληματική και προσδιορίζει και τις επιμέρους κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ.

 Δημοκρατική επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με συνολική επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου που αλλοίωσαν οι μνημονιακοί νόμοι και ο νόμος Χατζηδάκη.

Θεσμική αποκατάσταση του πλαισίου των ΣΣΕ με επαναφορά της πλήρους επεκτασιμότητας και της  μετενέργειας.

Οι ΣΣΕ είναι το συστατικό στοιχείο των συνδικάτων που διασφαλίζει αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους .

Απαιτούμε λήψη δραστικών μέτρων κατά της ακρίβειας με τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και στα βασικά είδη διατροφής.

Να παταχθούν τώρα η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία.

Αυτό αποτελεί βασική υποχρέωση της κυβέρνησης για να μην πλουτίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και να αποστερούνται οι πολίτες από τα βασικά είδη διαβίωσης.

 Διεκδικούμε μέτρα υγείας και ασφάλειας, δραστικούς ελέγχους ώστε να πάψουμε να θρηνούμε θανάτους εργαζομένων.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι ομαδικές απολύσεις στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Να σταματήσει ο εξωστρακισμός των ανέργων από τον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) και να υπάρξει ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις απειλές του Ερντογάν για αναθεωριτισμό και επιβολή  επί του κυρίαρχου εθνικού χώρου της πατρίδας μας.

 Το αίτημα για ειρήνη, σεβασμό του διεθνούς ΔΙΚΑΙΟΥ, σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και εμβάθυνση της Δημοκρατίας είναι επίκαιρο και πρωτεύον στις διεκδικήσεις του Μαζικού Κινήματος.

 Φίλες, Φίλοι

 Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι

 Σήμερα 9 Νοέμβρη από τις γεμάτες πλατείες δίνουμε το δικό μας αδιαπραγμάτευτο μήνυμα.

 Το ενωμένο μαζικό εργατικό κίνημα βρίσκεται στο προσκήνιο και θα γράψει με τις θέσεις του την τεκμηρίωση και  την αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα, την προοπτική και τις εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία.

 Θα σφραγίσει τις εξελίξεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

 Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι ως ώριμα τέκνα της οργής νικάνε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, βγαίνουν ΜΠΡΟΣΤΑ,  ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ τη μοίρα που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και μεγάλη εργοδοσία.

 Διεκδικούμε το δικαίωμα για αξιοπρέπεια και προοπτική στην καθημερινότητα. 

Διεκδικούμε μία κοινωνία χωρίς φτώχεια και απαξίωση για εμάς και τα παιδιά μας. 

Αρνιόμαστε τη μιζέρια, τον φόβο, θέλουμε να κάνουμε το Όραμα Πράξη και την Ελπίδα Ζωή. 

Είμαστε παρόντες για να συνεχίσουμε την αγωνιστική δράση πιο ΜΑΖΙΚΑ, ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ.