Στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας αύριο Σάββατο στις 13:30 θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του σεισμολόγου Βασίλη Παπαζάχου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Η ταφή του θα γίνει την Κυριακή στη γενέτειρά του, στο Σμόκοβο Καρδίτσας, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επαγγελματική και επιστημονική του διαδρομή ο Βασίλης Παπαζάχος ανέδειξε τα σεισμικά ρήγματα της επικράτειας, ενώ το έργο του περιλαμβάνει τουλάχιστον εννέα βιβλία, πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε έγκυρα ξένα επιστημονικά περιοδικά, πολλές συμμετοχές και παρεμβάσεις σε διεθνή συνέδρια. Τεράστια ήταν η συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντισεισμικής πολιτικής της χώρας.


Το περιστατικό με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του ζήτησε τη γνώμη του στον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (6,5 Ρίχτερ, 48 νεκροί) της 22ας Ιουνίου 1978 για το εάν πρέπει να δώσει εντολή εκκένωσης της πόλης ενόψει φημολογούμενου μεγαλύτερου και πιθανότατα πιο καταστρεπτικού σεισμού, εκείνος απάντησε αρνητικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ουδέποτε εγκατέλειψε το διαμέρισμά του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πίσω από τη Ροτόντα, όταν ο Εγκέλαδος επισκεπτόταν την πόλη.

«Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών και επισημαίνεται ότι «το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό του 1978» και προστίθεται: «Ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του».