Σε μια χρονική στιγμή που οι υποθέσεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και περιστατικών κακοποίησης γυναικών, ανηλίκων και μικρών παιδιών συγκλονίζουν την κοινωνία μας, η κυβέρνηση φέρνει προς θέσπιση το  «Panic Button».

Η εφαρμογή που περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Πρόκειται για την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία εγκαθίσταται στα smart κινητά και θα ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.


Πώς θα λειτουργεί το «Panic Button»

Σύμφωνα με την τροπολογία, το «Κουμπί Πανικού» στέλνει σύντομο γραπτό μήνυμα στην Αστυνομία (sms) και θα αφορά σε περιστατικά οικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, με σκοπό άμεσης επέμβασης της αστυνομικής δύναμης.

Δηλαδή θα επιτρέπει σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας να ενημερώνουν άμεσα και με ασφάλεια τις αστυνομικές Αρχές όταν βρίσκονται σε κίνδυνο.
 
Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές Αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μετά τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα «Κομβίον Πανικού» θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «για πρώτη φορά στην Ελλάδα αξιοποιείται η καινοτόμος ψηφιακή εφαρμογή "Κομβίον Πανικού" (panic button) και παρέχεται η δυνατότητα χορήγησής της σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να μπορούν, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, να ειδοποιούν άμεσα και με ασφαλή τρόπο την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που βρίσκονται σε κατάσταση απειλής ή κινδύνου της ζωής τους ή της σωματικής ακεραιότητάς τους».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπονται οι δικαιούχοι για εγκατάσταση της εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνά τους, καθώς και οι βασικοί όροι λειτουργίας του προγράμματος.

Από τη λήξη της πιλοτικής λειτουργίας, η οποία ορίστηκε ότι θα είναι διάρκειας ενός έτους στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, «θα ακολουθήσει αξιολόγηση του προγράμματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τη μετάβαση στην καθολική εφαρμογή του».