Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εκδηλώσεις στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό της 49ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών το Νοέμβριο του 1973.

Εκατοντάδες πολίτες, γονείς με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι μαζί με τα εγγόνια τους, μέλη φοιτητικών παρατάξεων, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων, σπεύδουν από νωρίς το πρωί για να αφήσουν ένα γαρύφαλλο, μερικά κόκκινα τριαντάφυλλα και στεφάνια, στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες του Πολυτεχνείου και να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη Δημοκρατία.

thes_2

Λίγο μετά τις 12.30 ολοκληρώθηκε η κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών, από εργατικά σωματεία του ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η οποία έγινε με πυρσούς και συνθήματα.

«Η μνήμη του Πολυτεχνείου παραμένει και σήμερα καυτή και ολοζώντανη. Μας διδάσκει, κόντρα σε αυτόκλητους σωτήρες και σε μία λογική αναμονής, ο μαζικός και ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας μπορεί να ανατρέψει ακόμα και τους πιο αρνητικούς συσχετισμούς, όπως έγινε το 1973», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. «Οι αγώνες του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα ζωντανή και συνεχίζονται μέσα από τους αγώνες του λαού μας και της νεολαίας, για μία καλύτερη ζωή», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, «49 χρόνια μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει, να παραμένει ζωντανή, να φλογίζει τις καρδιές της νεολαίας και των εργαζομένων. Τα συνθήματα και τα αιτήματα του Πολυτεχνείου, "ψωμί, παιδεία, ελευθερία", "έξω οι ΗΠΑ και το ΝΆΤΟ", ζουν και παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Τιμάμε τους αγωνιστές, όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, για μία καλύτερη ζωή, ενάντια στην δικτατορία των μονοπωλίων, για να μπορέσουν να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες για τον λαό και την νεολαία στη χώρα μας».

thes_4

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης και τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, τόνισε σε δηλώσεις της πως «το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα. Το σύνθημα της εξέγερσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σήμερα που το πλήγμα στην δημοκρατία από το καθεστώς Μητσοτάκη η νέα γενιά και οι αγώνες της δείχνουν το δρόμο».

«Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε έναν φόρο τιμής σε όλους όσους πάλεψαν. Απέναντι σε όσους προσπαθούν να υποτιμήσουν την αξία του», ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.

thes_5

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, δήλωσε πως «σήμερα τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ένα όνομα συνώνυμο της αγωνιστικότητας. Ένα Πολυτεχνείο που σηματοδοτεί τους αγώνες για ισονομία και δικαιοσύνη. Πρέπει να πάρουμε περισσότερα κοινωνικά μέτρα και να εξομαλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες».

Ο «χάρτης» των κινητοποιήσεων

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι απροσπέλαστο τις απογευματινές ώρες καθώς θα πραγματοποιηθούν οι μεγάλες πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την 17η Νοεμβρίου του 1973.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Στις 17:00 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η προσυγκέντρωση για την πορεία αναρχικών, αντιεξουσιαστών και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Την ίδια ώρα πρόκειται να γίνει η προσυγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ.

Στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση για την πορεία του ΚΚΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Όλες οι συγκεντρώσεις αναμένεται να καταλήξουν σε πορεία που θα κινηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, δεν θα επιτρέπεται σήμερα η κίνηση των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο από τις 2:30 το μεσημέρι σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, ενώ θα σημειωθούν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ειδικότερα, από τις 2:30 θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές - εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ' Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι από χθες το πρωί έως και αύριο πρώτες πρωινές ώρες δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση γύρω από τα πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα στους δρόμους: Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου), Εγνατία (από Γ' Σεπτεμβρίου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Αρμενοπούλου (από Δημ. Γούναρη μέχρι Εθν. Αμύνης) και Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου).

Η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων έχει επεκταθεί από σήμερα 06.00 το πρωί και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για τις παρακάτω οδούς: Εγνατία (στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγ. Δημητρίου (από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη), Εθν. Αμύνης (από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από την Αγ. Δημητρίου μέχρι την Γ. Λαμπράκη), Καρ. Ντήλ (από Τσιμισκή μέχρι την Βασ. Ηρακλείου), Βασ. Ηρακλείου (από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρ. Ντήλ), Κ. Καραμανλή (από την Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία) και Ολυμπιάδος (από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την Κασσάνδρου).