Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποίηση ανηλίκων που φιλοξενούνταν στις δομές.

Νωρίτερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέθεσε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, η οποία πήρε καταθέσεις και υπέβαλε ήδη το σχετικό υλικό στην παραγγέλλουσα Αρχή.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την Κιβωτό

«Όσον αφορά την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλλουσα Αρχή».

Η διερεύνηση της υπόθεσης θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί από την Εισαγγελία Ανηλίκων, η οποία αφού μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης, θα αποφανθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αν ναι, σε βάρος ποιων πρέπει να αποδοθούν.

Σύμφωνα με αστυνομικές-δικαστικές πηγές, θα κληθούν πιθανότατα τις επόμενες ημέρες και άλλοι μάρτυρες να καταθέσουν - ανάμεσά τους και το υψηλόβαθμο στέλεχος το οποίο φέρεται να καταγγέλλουν θύματα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελία του Συνηγόρου του Πολίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η έρευνα αφορά από τις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής μέχρι τις σεξουαλικές κακοποιήσεις. Με ανακοίνωσή της η Κιβωτός τίθεται στη διάθεση των Αρχών για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και διαβεβαιώνει ότι δεν είχε γνώση των καταγγελιών.

Η είδηση ότι ένας 19χρονος, ο οποίος καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από δύο εργαζόμενους μέσα σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου όταν φιλοξενούνταν εκεί σε ηλικία 15 ετών, προκάλεσε σοκ, τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν και άλλα παιδιά που ζούσαν τον εφιάλτη κλειδωμένα σε δωμάτια και τιμωρούνταν με άγριους ξυλοδαρμούς.

Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων ο 19χρονος φέρεται να ανέφερε πως ένας φίλος του τού είπε ότι δύο άτομα που κατονόμασε τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του, μέχρι που μάτωσε.

Τις εντολές για τον άγριο ξυλοδαρμό φέρεται να τις έδινε το στέλεχος που καταγγέλλεται για ασέλγεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Τρεις υποθέσεις ερευνά η Αστυνομία

Σύμφωνα με πηγές, τρεις υποθέσεις ασέλγειας, που αφορούν σε ισάριθμες περιπτώσεις δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού, που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου, ερευνά η Ελληνική Αστυνομία.

Την αρχή στις καταγγελίες έκανε ένας 19χρονος, ο οποίος πήγε χθες στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται και στην ουσία, όπως ανέφερε, τον εκβίαζε να μη μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του. Διαφορετικά, τον απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Μέχρι στιγμής οι καταθέσεις-καγγελίες στο Ανηλίκων είναι τρεις:

-Ο 19χρονος σήμερα, ο οποίος φέρεται να κατήγγειλε στο Ανηλίκων αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικος από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου.

-Ένας 16χρονος ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής κακοποίησης του 19χρονου από το ίδιο στέλεχος.

-Ένας εργαζόμενος στη δομή που γνώριζε (ή και είχε δει) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, που επικαλείται αστυνομικές πηγές και κύκλους της Δικαιοσύνης, υπάρχουν πολλές καταγγελίες πως εντός των δομών της Κιβωτού του Κόσμου σε Αθήνα, Πειραιά, Χίο, Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας τελούνταν αξιόποινες πράξεις «κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη, από οικείο, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση» και της «σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων, κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση».

Τα περιστατικά (σεξουαλική κακοποίηση, θωπεία, σωματική κακοποίηση κ.λπ.) φέρονται να έγιναν στις παραπάνω δομές και οι καταγγελίες-σοκ, όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, δεν αφορούν μόνο εργαζομένους της Κιβωτού. Το απόστημα και την αποκάλυψη που προκάλεσε και τις καταγγελίες των άλλων παιδιών φέρεται να έσπασε ένας 19χρονος σήμερα νέος, ο οποίος κατήγγειλε πως σε ηλικία 15 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά κατά συρροή σε δομή της Κιβωτού.

Η αντίδραση του πατέρα Αντωνίου για τις σοκαριστικές καταγγελίες

Για την υπόθεση μίλησε ο επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, πατήρ Αντώνιος, ο οποίος δήλωσε θλιμμένος για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Είμαι πολύ θλιμμένος και στεναχωρημένος»

«Είμαι πολύ θλιμμένος και στεναχωρημένος με όλα αυτά που ακούω. Έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 ολόκληρα χρόνια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, το μάθαμε μέσα από ένα δημοσίευμα και τίποτε άλλο δεν γνωρίζω», είπε αρχικά μιλώντας στον Alpha.

«Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι το εξής: σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει. Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε. Είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά που θέλουν να παραβατούν. Στόχος της Κιβωτού του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό πρωτίστως είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών, δηλαδή την απώλεια του φυσικού τους γονιού», πρόσθεσε ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος σημείωσε πως δεν ξέρει ποιος είναι ο 18χρονος που έχει κάνει την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση.

«Υποπτευόμαστε κάποια περιστατικά», δήλωσε ο πατέρας Αντώνιος και πρόσθεσε ότι έγινε μια συζήτηση με τους παιδαγωγούς. «Αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ακριβώς αυτό, ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι ο γονιός τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το πάνελ της εκπομπής «Super Κατερίνα» πίεσε τον πατέρα Αντώνιο προκειμένου να δώσει απαντήσεις, ωστόσο ο ίδιος δεν απάντησε σχετικά με τις καταγγελίες.

Κατερίνα Καινούργιου: Για όλο τον κόσμο είστε εσείς η Κιβωτός του Κόσμου. Ο δημιουργός, ο άνθρωπος που εμπιστεύεται. Φαντάζομαι πως εάν γίνει κάτι, μπορεί να είστε ο άνθρωπος που θα την πληρώσει, πατέρα Αντώνιε, ακόμη κι εάν δεν γνωρίζατε κάτι.

Πατήρ Αντώνιος: Κοιτάξτε, τι να σας πω… Εγώ σας λέω όλα αυτά τα πράγματα με εκπλήσσουν.
Γρηγόρης Γκουντάρας: Θα περίμενα νας σας δω πιο δυναμικό! Εάν έχουν γίνει όλα αυτά στην Κιβωτό, θα ξηλωθούν όλοι.

Πατήρ Αντώνιος: Εννοείται, δεν το συζητάμε. Από χθες κάνουμε την κουβέντα αυτή.
Καινούργιου: Μα δεν έχετε καταλάβει καν ποιος είναι.

Ανδρέας Μικρούτσικος: Πατέρα Αντώνιε, έχουμε βρεθεί στις αρχές της Κιβωτού και με είχατε εκπλήξει με το ήθος σας, τους χαμηλούς σας τόνους. Χαιρόμουν όλον αυτόν τον καιρό γιατί έλεγα «να και μια δομή από έναν άνθρωπο της εκκλησίας, που παράγει έργο». Σήμερα βλέπω έναν άνθρωπο τρομοκρατημένο, με παιδικούς ελιγμούς, να λέει ότι δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι και να αφήνει ή αιχμή ότι όλα αυτά είναι δημιούργημα της εκδίκησης κάποιων παιδιών που είναι διαταραγμένα ή να προσπαθεί να τα κρύψει κάτω από το χαλί!

Πατήρ Αντώνιος: Κοιτάξτε να σας πω κάτι. Δεν ξέρω εάν σας έχει συμβεί να μεγαλώνετε παιδιά που έρχονται τραυματισμένα, από παραβατικές οικογένειες. Είναι πολύ λυπηρό… Εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά, το ξέρουμε ότι αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ακριβώς αυτό, ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι ο γονιός τους.

Μικρούτσικος: Άρα τα παιδιά φταίνε; Λέτε ότι είναι δημιούργημα της φαντασίας των καταγγελλόντων;
Πατήρ Αντώνιος: Προφανώς λέτε να το ξέραμε αυτό και να μιλάγαμε τώρα εμείς αυτή τη στιγμή;
Μικρούτσικος: Δεν ψάξατε να βρείτε ποια είναι τα στελέχη που καταγγέλλουν. Δεν γίνεται!
Καινούργιου: Πόσα είναι τα στελέχη και οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στον Κολωνό;

Πατήρ Αντώνιος: Μιλάτε για τα γραφεία;
Καινούργιου: Μιλάω για τους ανθρώπους που είναι στις δομές.
Πατήρ Αντώνιος: Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι γύρω στα 30 άτομα.
Καινούργιου: 30 άτομα δεν είναι 300, πατέρα Αντώνιε. Δεν τους μαζέψατε χθες;

Πατήρ Αντώνιος: Μιλήσαμε, εννοείται και τους μαζέψαμε και μιλήσαμε. Υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά.
Καινούργιου: Πριν είπατε ότι υποπτεύεστε τα παιδιά. Υποπτεύεστε πως τα παιδιά έχουν καταγγείλει κάτι ή ότι όντως κάποιος από τη δομή είναι ύποπτος;
Πατήρ Αντώνιος: Εννοείται ότι όλοι μαζί συζητήσαμε και καθίσαμε μαζί, αλλά δεν έχει συμβεί κάτι.

Συγγενής του 19χρονου αποκαλύπτει: Το παιδί φοβάται ακόμα να πάει στην Κιβωτό

Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στην Κιβωτό του Κόσμου από ενήλικα σήμερα παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Live News, συγγενής του 19χρονου που άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων, αναφέρετε στο δράμα που βίωνε τότε ο ανήλικος.

«Ο μικρός, όταν μας το είπε, του είπαμε: “Τι κάθεσαι; Σήκω φύγε”. Λέει: “Θα διώξει τη μαμά από το σπίτι και τον (αδελφό) από τη δουλειά”. Του λέω: “Βρε, είσαι χαζός; Δεν θα βρει δουλειά;”. “Και η μαμά;”. Τελοσπάντων έφυγε το παιδάκι».

«Μόνο τους φοβέριζε»

Συνεχίζοντας, μίλησε για τον κακοποιητή του 19χρονου. «Δεν έδιωξε τη μητέρα αυτός, μόνο τους φοβέριζε, έτσι μου έχει πει το παιδί. Τον αδελφό του τον έδιωξε από τη δουλειά όταν ο μικρός έφυγε. Στην αποθήκη, αποθηκάριος και τι του έδινε; 150 ευρώ τον μήνα».

Όπως σημείωσε ο συγγενής του 19χρονου, το παιδί είναι φοβισμένο ακόμα και σήμερα από τον άνθρωπο που φέρεται να τον κακοποίησε.

«Τώρα που είχε πάει στην Αθήνα για να πάρει το χαρτί για να πάει στον στρατό, ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του, ας το πω έτσι, τον βρήκε στον δρόμο τον μικρό και τον χτύπησε. Τον φοβάται το παιδί. Να φανταστείτε έφυγε, δεν του έδιναν την ταυτότητά του, το βιβλιάριο του γιατρού», ανέφερε.

«Όταν έφυγε ο μικρός, έφυγε όπως ήταν, με το παντελόνι του και με το μπλουζάκι του και του λέω: «Βρε παιδί μου, γιατί δεν πας να πάρεις τα ρούχα σου;». Λέει: «Αποκλείεται, δεν θα μου τα δώσουν, εδώ δεν μου έδωσαν την ταυτότητά μου και τον σταυρό μου τον βαφτιστικό», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Δεν ήθελε να πάει, φοβόταν. Εμείς του λέγαμε να πάει, δεν ήθελε, φοβόταν και τελικά αυτό το κοριτσάκι η (…) με τα πολλά τον έπεισε. Τον είχανε πάρει στον στρατό από την Εισαγγελία και φοβόταν ο μικρός».

Δήλωση Θεοδωρικάκου: «Ο νόμος ισχύει για όλους, όποιος κι αν είναι ο θύτης»

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε μια ανάρτηση για την υπόθεση.

«Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο κι αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και "γκρίζες ζώνες" ελέγχου και επιβολής του νόμου. Γι' αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια. Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη. Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας, την οποία υπηρετούμε καθημερινά».