Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου.

Στο κομμάτι της έρευνας οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και φαίνεται πως δύο καταθέσεις καίνε προβεβλημένο στέλεχος της ΜΚΟ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Star, η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει την Προκαταρκτική Εξέταση για την καταγγελία του 19χρονου σήμερα για σεξουαλική κακοποίηση από ανώτερο στέλεχος της Κιβωτού στην Καλαμάτα. Έχει δοθεί μάλιστα και δεύτερη κατάθεση από έναν ανήλικο που κάνει λόγο για κακοποιητικές συμπεριφορές από το ίδιο πρόσωπο, για το οποίο μιλά ο 19χρονος.

Οι Αστυνομικοί θα κάνουν έρευνα και για άλλες καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά από ανθρώπους της Κιβωτού του Κόσμου και σε άλλες δομές της περιφέρειας και συγκεκριμένα στη Χίο, στον Βόλο και στα Ιωάννινα. Αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις και γι’ αυτές τις τρεις υποθέσεις.

Σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Star υπάρχει εκτίμηση ότι το κουβάρι των αποκαλύψεων τώρα ξεκινά και η θέση της Κιβωτού θα είναι πολύ δύσκολη.


Νωρίτερα η 
Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέθεσε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, η οποία πήρε καταθέσεις και υπέβαλε ήδη το σχετικό υλικό στην παραγγέλλουσα Αρχή.

Πατέρας Αντώνιος - «Ανυπόστατα ψεύδη όσα καταγγέλλονται»

Νέα τηλεοπτική παρέμβαση έκανε ο πάτερ Αντώνιος, μετά από τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου.

Μετά την πρωινή του παρουσία στον Alpha, όπου εμφανίστηκε στεναχωρημένος για τις καταγγελίες σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου, ο πάτερ Αντώνιος μίλησε στην ΕΡΤ και είπε ότι είναι αγανακτισμένος, καθώς πρόκειται για «ανυπόστατα ψεύδη».

«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνα μας και όλα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος», είπε ο πατέρας Αντώνιος, προσθέτοντας ότι δεν σκέφτεται κάποιο πρόσωπο της ΜΚΟ, το οποίο θα μπορούσε να αφορά η καταγγελία του 19χρονου.

«Ξαφνικά μιλάει ο καθένας για ένα έργο 25 χρόνων χωρίς αποδείξεις, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος. Θα ήθελα ένα σεβασμό», ανέφερε στη συνέχεια. «Έχουμε τεράστια εμπειρία. Ζούμε μέσα στο έργο, γιατί θέλω να έχω πάντα την ενημέρωση, τη δική μου επαφή και γνώμη».

Στη συνέχεια ο πατέρας Αντώνιος τόνισε ότι απορεί πώς κανένα από τα παιδιά δεν απευθύνθηκε σε αυτόν για όσα συμβαίνουν, ενώ ο ίδιος έχει πολύ καλές σχέσεις μαζί τους. «Προσπαθούμε με αγάπη, στοργή και καλοσύνη να μην έχουν παραβατικές συμπεριφορές… Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λάθος. Είμαστε πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά».

Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα, η οποία είναι πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου», επίσης εξέφρασε την αγανάκτηση της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πιστεύει πως «τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανότατα είναι υποκινούμενα από κάποιους».


Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των καταγγελιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν σχηματιστεί τρεις δικογραφίες για τις δομές του Κολωνού, του Βόλου και της Χίου, ενώ από το 2020 έως το 2022 είχαν διενεργηθεί έρευνες από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, σε μία ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2022 από οργάνωση που ασχολείται με τα ελληνικά ιδρύματα υπήρξε καταγγελία μίας ενήλικης πλέον κοπέλας, η οποία έκανε λόγο για κακές συμπεριφορές και συνθήκες εγκλεισμού σε δομή, χωρίς όμως να την κατονομάζει.

Ωστόσο, το όνομα της δομής είχε γίνει γνωστό στο στενό κύκλο του υπουργείου και σε πολιτικούς κύκλους. Ήταν η Κιβωτός του Κόσμου.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είχε προχωρήσει σε παρέμβαση και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η προστασία του κάθε παιδιού είναι ευθύνη όλων μας. Σκοπός μας είναι όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον φροντίδας και ασφάλειας».

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Το ταξίδι με την Κιβωτό του Κόσμου μετατράπηκε σε εφιάλτη για δεκάδες παιδιά. Αγόρια και κορίτσια που κάποτε βρήκαν καταφύγιο στις δομές σήμερα περιγράφουν τα όσα σοκαρίστηκα υποστηρίζουν ότι έζησαν. Η μία καταγγελία διαδέχεται την άλλη.

«Έχω μάτια και βλέπω και έζησα μέσα πολλά χρόνια… Όταν βάζουν στα μικρά παιδιά πιπέρι στο στόμα και τους βάζουν τιμωρία στο υπόγειο με κλειστά φώτα και τους ρίχνουν χαστούκι λέγοντας “αν ξανά φωνάξεις θα έρθει η αστυνομία να σε πάει από εκεί που σε πήρε”, νομίζω ότι είναι κάτι πολύ κακό», ανέφερε πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, σύμφωνα με το Mega.

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά. Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε στον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ την ημέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», ανέφερε πρώην φιλοξενούμενη της δομής.

Τα παιδιά μιλούν και περιγράφουν ξυλοδαρμούς, τιμωρίες, απομόνωση, εκφοβισμό, κακοποίηση, εκμετάλλευση, παιδική εργασία, ακόμη και παρενοχλήσεις.

«Ξάπλωσε δίπλα μου, στο κρεβάτι. Του είπα τι κάνεις;” Με άγγιξε στα γεννητικά όργανα και μου είπε, θα σ’ αρέσει. Του έριξα χαστούκι κι έφυγε», κατήγγειλε ένας 27χρονος.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό ή όσα μεμονωμένα περιστατικά έχουν γίνει», δήλωσε εργαζόμενος της Κιβωτού του Κόσμου.

Παιδιά που φιλοξενήθηκαν στα σπίτια της Κιβωτού του Κόσμου σε Βόλο, Χίο, Ήπειρο και Καλαμάτα καταγγέλλουν ότι ένιωσαν τη βία, τον φόβο και την κακοποίηση. Η έρευνα από την εισαγγελία Αθηνών, είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Ως παιδί που έζησα αρκετά χρόνια εκεί μέσα και έχω δεχτεί κι εγώ ψυχολογική/σωματική βία, έχω να πω πως αν ρωτήσεις όλα τα παιδιά εκεί μέσα, όλα θα έχουν κι από κάτι να σου πουν. Όπως έχω κι εγώ. Ο φόβος και η τρομοκρατία που επικρατούν εκεί μέσα αν τυχόν “ανοίξεις το στόμα σου”, δεν περιγράφεται», ανέφερε πρώην φιλοξενούμενη της δομής.

«Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό. Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις. Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες. Δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα», αναφέρει μία άλλη μαρτυρία.


Κατήγγειλε ξυλοδαρμό και απολύθηκε

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για την Κιβωτό του Κόσμου τον περασμένο Αύγουστο. Τότε εργαζόμενος στη δομή στο Βόλο κατήγγειλε τον άγριο ξυλοδαρμό τριών παιδιών στο υπόγειο του σπιτιού. Λίγες μέρες μετά όμως, αντί οι υπεύθυνοι να ερευνήσουν τις καταγγελίες του, απολύθηκε.

Μεγάλωσαν και κάποια έφυγαν από την Κιβωτό. Κάποια βρήκαν καταφύγιο σε άλλες δομές. Οι πληγές όμως, όπως καταγγέλλουν, παραμένουν ανοιχτές και το μόνο που ζητούν τώρα είναι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.