Η σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, δύο αλλοδαποί πρώην τρόφιμοι, ένας προπονητής μπάσκετ και μία κοινωνική λειτουργός αποτελούσαν το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», σύμφωνα με την καταχώρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η οποία δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, με θητεία 2 έτη.

Κάποιοι μιλούν για ένα «οικογενειακό»-ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο, με τη σύζυγο του πατέρα Αντώνιου να έχει «προεδρική» εποπτεία και εκπροσώπηση.

Στις 22 Αυγούστου, έγινε γενική συνέλευση των μελών του ΔΣ, την 1η Σεπτεμβρίου καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και στις 5 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε.

Ένας 35χρονος πρώην τρόφιμος από το Ιράκ, το 2017 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα την 30-06-2006.

Αυτός ο πρώην τρόφιμος έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, όπως και ένας ακόμη με την ίδια διαδικασία. Ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ. είναι προπονητής μπάσκετ, όπως επίσης και μία κοινωνική λειτουργός, η οποία εκτός των άλλων φαίνεται να οργάνωσε το 2019 τη δομή της ΜΚΟ, στην Καλαμάτα, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από δωρεά επιχειρηματία. Γενικός διευθυντής της ΜΚΟ, είναι αλλοδαπός πρώην τρόφιμος της, και υπεύθυνος επικοινωνίας, επίσης πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού».

Παράλληλα, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ανηλίκων ελέγχουν τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος έχει καταγγελθεί από τον 19χρονο πρώην τρόφιμο για σεξουαλική κακοποίηση, και τρεις ακόμη εργαζόμενους στις δομές, του στενού περιβάλλοντος του επικεφαλής της ΜΚΟ, για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα.

Το κακούργημα αφορά αυτό της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων. Και οι τέσσερις αναμένεται να κληθούν να δώσουν κατάθεση ως ύποπτοι για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις πρώτες καταθέσεις από παιδιά που έχουν καταγγείλει κακοποίηση κάθε είδους μέσα σε δομές της Κιβωτού αλλά και από εργαζόμενους σε αυτή, προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Οι μάρτυρες που επιθυμούν να καταθέσουν φαίνεται να αυξάνονται καθημερινά, ανάμεσά τους και ένας κάτοικος εξωτερικού, πρώην τρόφιμος δομής της "Κιβωτού". Από τον Συνήγορο του Πολίτη, οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν λάβει τουλάχιστον 10 καταγγελίες, οι οποίες αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο.

Μετά τη λήψη καταθέσεων μαρτύρων, αν προκύπτουν στοιχεία ακόμη και σεξουαλικών παρενοχλήσεων, θα μελετηθεί αν αυτές έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Παράλληλα, θα αναζητηθούν δικογραφίες που μπορεί να έχουν σχηματισθεί για δομές της Κιβωτού σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου αυτές να συνενωθούν.

Οι δικαστικοί λειτουργοί αναμένεται να διερευνήσουν τις καταγγελίες κακοποιήσεων κάθε μορφής σε εκδρομές τροφίμων, για απόπειρες χρηματισμών αποσιώπησης και ξυλοδαρμούς.

*Πηγή: thetoc.gr