Το πρωί της Τετάρτης, συνεχίστηκε στην Παλαιόχωρα η επιχείρηση μεταφοράς των εκατοντάδων μεταναστών από το αλιευτικό, με το οποίο έφυγαν από τη Λιβύη, στο ΕΓ/ΟΓ «Σαμαριά».

Η επιχείρηση ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης, αλλά ενώ είχαν μεταφερθεί περίπου οι μισοί, η διαδικασία σταμάτησε καθώς οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στο «δουλεμπορικό» αλιευτικό αρνούνταν την αποβίβαση και ζητούσαν την επισκευή της βλάβης στο πηδάλιο του σκάφους, προκειμένου να αποπλεύσουν για την Ιταλία που ήταν ο αρχικός προορισμός τους.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί, η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή με βροχές και ισχυρούς ανέμους, τους οδήγησε στην απόφαση να αποβιβαστούν από το σκάφος και να αναζητήσουν την ασφαλή φιλοξενία στο επιβατηγό πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ.

Τις επόμενες ώρες, αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, για να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τον ακριβή αριθμό και την προέλευσή τους.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν και οι «δουλέμποροι», οι οποίοι συνήθως κρύβονται ανάμεσα στους άλλους μετανάστες.

Προς το παρόν, είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνουν στο ΕΓ/ΟΓ «Σαμαριά», ενώ σε επιφυλακή παραμένουν λιμενικό, εθελοντές και ιατρικό προσωπικό από το ΤΟΜΥ Χανίων και το Κέντρο Υγείας Καντάνου.

Μετά τη χορήγηση τροφίμων από τον δήμο Καντάνου Σελίνου, τη διατροφή τους ανέλαβε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης κάνοντας λόγο για 400 άτομα, με κατεπείγουσα επιστολή στην Κομισόν ζήτησε την άμεση μετεγκατάσταση των μεταναστών.

*Πηγή: flashnews.gr