Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι η Αχλάμ αλ Μπασίρ, η κατηγορούμενη για το αιματοκύλισμα στην Πλατεία Ταξίμ, την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα αν δεν συλλαμβανόταν αμέσως στην Κωνσταντινούπολη και ότι μάλιστα θα εκτελείτο από Κούρδους ομοϊδεάτες της στο δήθεν «κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης» στο Λαύριο. Η συγκεκριμένη δομή σταμάτησε να χρηματοδοτείται από το Δημόσιο το 2016, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, ενώ το 2017 το υπουργείο Μετανάστευσης την αφαίρεσε από τις νόμιμες δομές, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει και ο Ερυθρός Σταυρός που τη διαχειριζόταν.

 Στο παλαιό κτιριακό συγκρότημα, πλησίον της κεντρικής πλατείας του Λαυρίου, διαβιούν σήμερα περίπου 200-250 Κούρδοι με ίδια μέσα και ενίοτε από δωρεές ευρωπαϊκών οργανώσεων. Αλλες 30-40 οικογένειες ζουν σε κοντέινερ εκεί κοντά από το 2010, ενώ στο γειτονικό οικόπεδο, στη θέση Νεράκι, όπου σύμφωνα με την τουρκική προπαγάνδα υποτίθεται ότι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση «για τη χρήση βομβών και όπλων», λειτουργούν μηχανές κομποστοποίησης βιολογικών απορριμμάτων.

 Το οικείο αστυνομικό τμήμα διαθέτει επαρκή εικόνα για τους μόνιμους κατοίκους του κτιρίου, αφού μερικοί εξ αυτών μένουν επί δεκαετίες (από τα τέλη το '80) στο Λαύριο, αλλά και για όσους έρχονται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία. «Επαναλαμβάνουν διαρκώς συκοφαντικούς ισχυρισμούς, χωρίς να φέρουν το βάρος καμιάς απόδειξης... Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να δεχθούμε τρομοκράτες στο έδαφός μας», υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

 Τι συνέβη

 Μετά τη βομβιστική επίθεση το μεσημέρι της Κυριακής (13/11) στην οδό Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, τραυματίστηκαν 81 πολίτες, 50 εκ των οποίων πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν μια 39χρονη Ελληνίδα τουρίστρια, η οποία μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση θραύσματος και αποκατάσταση κατάγματος κνήμης.

 Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πατέρα της, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

 Ταυτόχρονα, εξονυχιστικές έρευνες κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και στη Θράκη πραγματοποιούν από την Κυριακή οι υπηρεσίες ασφαλείας, σε συνεργασία με τη Frontex και τις Ενοπλες Δυνάμεις, για τον συνεργό της Αλ Μπασίρ, ο οποίος, σύμφωνα με το «ερυθρό σήμα» της Ιντερπόλ, πιθανόν να διέφυγε στη Βουλγαρία μετά την τυφλή βομβιστική ενέργεια.

 Οι τουρκικές Αρχές έχουν στείλει φωτογραφίες του νεαρού καταζητουμένου και βάσει αυτών «χτενίζουν» τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, μεταξύ Νυμφαίας και Μικρού Δέρειου, ενισχύοντας παράλληλα τους ελέγχους στο χερσαίο τμήμα του Βόρειου Εβρου, ανάμεσα στις Καστανιές, τα Δίκαια, το Σουφλί και τη Γεμιστή, όπως και σε 15 νέα περάσματα που εντοπίστηκαν τον Σεπτέμβριο στα χωριά Πετράδες, Ισαάκιο, Πύθιο, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.

 Πρόσθετες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να επιχειρούν να περάουν μέσω Βουλγαρίας κι άλλοι εμπλεκόμενοι στο χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου, τους οποίους οι Τούρκοι δεν ανακοινώνουν ακόμη, με το πρόσχημα των εν εξελίξει ανακρίσεων. Στην ευρωπαϊκή πλευρά περιήλθαν αρκετά στοιχεία για τους περισσότερους εκ των 29 συλληφθέντων, από τα οποία προκύπτει ότι ποτέ κατά το παρελθόν δεν είχαν εντοπιστεί στην ελληνική επικράτεια.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ

Βασική πηγή ενημέρωσης, πέραν των Τούρκων διακινητών της τελευταίας περιόδου και τριών επίσης τουρκικής καταγωγής αλλοδαπών που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2021 στην Αθήνα, με σωρεία διεθνών εγγράφων στην κατοχή τους, φέρεται να είναι πρόσωπο συριακής καταγωγής από το Κομπάνι. 

Σύμφωνα με πηγές, πρόκειται για διωκόμενο Τούρκο πρώην πράκτορα, ο οποίος έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για την εκπαίδευση Σύρων, Ιρακινών, Αιγυπτίων, Πακιστανών, καθώς και πολιτών από το Κατάρ και το Αφγανιστάν, σε στρατόπεδο καταδρομών στην Αγκυρα. Εχει υποστηρίξει ότι μετά την εκπαίδευσή τους όλοι αυτοί στάλθηκαν σε άλλες χώρες, πολλοί δε στάλθηκαν σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα. Εκεί ακόμα και σήμερα εργάζονται για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του Ερντογάν, ενταγμένοι στο μυστικό σχέδιο «Σούγκα», με στόχο αφενός μεν να προκαλούν επεισόδια στις εναπομείνασες δομές και στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, αφετέρου δε να συγκεντρώνουν πρόσθετες πληροφορίες για τη δύναμη πυρός των ελληνικών δυνάμεων.

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ