«Πετούν έγγραφα από τη δομή της Κιβωτού στο Αίπος της Χίου», υποστήριξε άγνωστος πληροφοριοδότης που επικοινώνησε με αξιωματικούς της Αστυνομίας στη Χίο.

Άμεσα ενημερώθηκε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και αποφασίστηκε η διενέργεια έκτακτου ελέγχου στη δομή και η συλλογή οικονομικών στοιχείων από το λογιστήριό της, όπως έγινε και στην Αθήνα.

Ειδικότερα, δύο αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. έφτασαν στη δομή της Χίου, όπου μετέφεραν φακέλους, οι οποίοι θα φτάσουν στη συνέχεια στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν ο οικονομικός έλεγχος και η αντιπαραβολή στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 15 παιδιά και έχει τρεις εργαζόμενους.

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχουν βάλει στο ερευνητικό στόχαστρο τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς τα ποσά από δωρεές και χορηγίες ακούγονται τεράστια.

Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022 κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που την περασμένη Τετάρτη πήραν όλα τα οικονομικά στοιχεία από το λογιστήριο της ΜΚΟ στον Κολωνό, από την πρώτη εικόνα διαπιστώνουν ότι οι εισροές χρημάτων από το 2014 έως σήμερα ήταν περίπου 5.000.000-6.000.000 ευρώ, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες.

Από χθες το πρωί τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχουν ξεκινήσει τις αποστολές των αιτημάτων προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εντοπίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς που διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του, συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ.

Έπειτα, θα ελέγξουν τις εισροές και κυρίως τις εκροές χρημάτων και τους παραλήπτες τους.

Θα εξετάσουν την περίπτωση εικονικών παραστατικών εισροών-εκροών χρημάτων, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις έρευνας ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Οι αστυνομικοί, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα εξετάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των ερευνώμενων προσώπων πριν από την ενασχόλησή τους με τις δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου και την πιθανότητα αδικαιολόγητης μεταβολής της στο πέρασμα των χρόνων.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι οι ΜΚΟ σαν την Κιβωτό του Κόσμου φορολογούνται με μικρότερης κλίμακας συντελεστή, αλλά υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Έτσι, τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων θα αντιπαραβληθούν με τα οικονομικά στοιχεία δωρεών και χορηγιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί τα πάντα και αν όχι, πού πήγαν αυτά τα χρήματα.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι αυτή η έρευνα θα διαρκέσει τουλάχιστον 2-3 μήνες και τα αποτελέσματά της θα υποβληθούν στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι ερευνητές αστυνομικοί θα πηγαίνουν όπου «τους πάει η έρευνα», λένε χαρακτηριστικά.

Οι ταυτόχρονες έρευνες από τις τρεις οικονομικές υπηρεσίες μπορεί να συγκλίνουν και η καθεμιά να στρέφει τις ενέργειες σε άλλα επίπεδα και στόχους. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ελέγξει πρόσωπα και μπορεί για παράδειγμα να μπλοκάρει λογαριασμούς ατόμων, η ΑΑΔΕ να κάνει φορολογικό και διοικητικό έλεγχο, ενώ τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την ενδιαφέρει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.

Από την Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος φαίνεται να εξετάζονται πληροφορίες ότι πρώην κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου στις 22 Νοεμβρίου πήγε σε τράπεζα της Αθήνας και κατευθύνθηκε σε τραπεζική θυρίδα, από την οποία εικάζεται ότι πήρε μέρος του περιεχομένου της, προκειμένου να το μεταφέρει σε θυρίδα άλλης τράπεζας.

*Πηγή: thetoc.gr