Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου».

Χωρίς τέλος είναι και οι μαρτυρίες που λαμβάνουν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας, με μια σειρά από παιδιά να τονίζουν στο Live News πως ενώ είχαν ήδη όνομα, βαπτίζονταν ξανά κι αποκτούσαν ένα καινούργιο, πολλές φορές χωρίς να έχουν ερωτηθεί και χωρίς να το θέλουν. 

Όπως, ο 19χρονος που χθες αποφάσισε για πρώτη φορά να μας μιλήσει για όλα όσα περνούσε.

Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας πάντως το κλίμα ήταν διαφορετικό. Ο πατέρας Αντώνιος ήταν το κεντρικό πρόσωπο στις ομαδικές βαφτίσεις στην Πωγωνιανή, με μια σειρά από παιδιά να μπαίνουν σε αυτό το βαρέλι που είχε μετατραπεί σε κολυμπήθρα και τα κινητά τηλέφωνα να καταγράφουν τα πάντα, τα χειροκροτήματα που ακούγονταν, ο στολισμός και τα μπαλόνια, σε συνδυασμό με τις ευχές δεν έβαζαν κανέναν σε διαδικασία για δεύτερες σκέψεις.

Κανείς τότε δεν έμπαινε στη διαδικασία να σκεφτεί ότι αυτά τα παιδιά που περίμεναν να βαφτιστούν ντυμένα ομοιόμορφα, ίσως κι να είχαν βαφτιστεί ξανά στο παρελθόν. Τα ίδια ήταν αμίλητα, οι εκπρόσωποι της Κιβωτού τους έδιναν υποσχέσεις κι ο κόσμος που ήταν παρών, τους έδειχνε αγάπη.

Κάτοικοι του χωριού που έγιναν νονοί, εμφανίζονταν συγκινημένοι.

Όταν πριν από λίγες μέρες, οι καταγγελίες τροφίμων και πρώην υπαλλήλων άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι, έγινε λόγος για διπλές βαφτίσεις που ήδη έχουν μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας.

Εθελόντρια που μίλησε στο Live News περιέγραψε την κατάσταση που βίωσε. Όταν η ίδια έψαχνε παιδιά της Κιβωτού που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, οι υπεύθυνοι εκεί δεν τα έβρισκαν επειδή όπως μας λέει στα χαρτιά, είχαν άλλο όνομα από εκείνο που η ίδια γνώριζε και είχε συνηθίσει να τα φωνάζει.

Η πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών βρίσκεται υπό διερεύνηση για να φανεί ο σκοπός πίσω από αυτή τη μεθοδολογία. Πρωταρχικός στόχος είναι να φανεί αν υπάρχει σύνδεση με παράνομες υιοθεσίες.

Ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και τα υπόλοιπα άτομα στην ηγετική πυραμίδα της Κιβωτού που ξηλώθηκαν, δεν έχουν τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Με την έρευνα να προχωρά και μέσα στο επόμενο διάστημα να αναμένονται οι πρώτες απαντήσεις.