Παιδιά και ενήλικες με ειδικές ικανότητες που ταλαιπωρούνται βιώνοντας απαράδεκτες συνθήκες, κακομεταχείριση, δύο επιβεβαιωμένοι θάνατοι φιλοξενούμενων και καταγγελίες για την ύπαρξη ενός τρίτου. Όλα αυτά καταγράφονται στη δομή φιλοξενίας παιδιών και ενηλίκων μέχρι τα 25 έτη στη Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Τρίτος θάνατος;

Μητέρα καταγγέλλει ότι υπήρξε περιθαλπόμενος στη δομή φιλοξενίας που κάηκε το Πάσχα. «Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα τα οποία δεν μαθαίνονται. Εντάξει; Παράδειγμα σας το αναφέρω τώρα κανονικά, υπάρχει παιδί που κάηκε το Πάσχα, το οποίο δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Το παιδί δεν έχει γονείς. Ξέρω πότε έγινε επακριβώς, το παιδί πήγε στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε μετά από μερικές μέρες. Έχω πάει στα δικαστήρια, έχω δώσει κατάθεση, δεν έχω πρόβλημα να το αναφέρω», δήλωσε η Ευαγγελία Νούνη, μητέρα φιλοξενούμενου στη δομή.

Από την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαπιστώθηκαν οι δύο θάνατοι του 25χρονου Πάρη και ενός ακόμα φιλοξενούμενου. Στο πλαίσιο της έρευνας μάλιστα διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων πως:
-Μεγάλος αριθμός ανά θάλαμο (φιλοξενούμενων)
-Διπλοβάρδιες του προσωπικού

-Ελάχιστες περιπτώσεις υιοθεσίας και αναδοχής

Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τον Πάρη

Την ίδια στιγμή η οικογένεια του 25χρονου Πάρη, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από εργαζόμενο στη δομή να χάσει τη ζωή του, έχει καταθέσει μήνυση για την υπόθεση και αναμένει τις δικαστικές εξελίξεις. Πρόθεση των αρμόδιων αρχών είναι να αποκατασταθούν οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων στη δομή, οι οποίοι χρήζουν συστηματικής φροντίδας, την οποία όπως αποδείχθηκε από τους ελέγχους δε λαμβάνουν.