

Η κακοκαιρία «Άριελ» «σαρώνει» αρκετές περιοχές της χώρας μας από το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η EMY.
Το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό, που έρχεται από τη Σικελία, αναμένεται να προκαλέσει έντονο κύμα κακοκαιρίας το διήμερο Τετάρτης - Πέμπτης.
Σήμερα ο καιρός θα είναι άστατος σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.
Ειδικότερα, προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη (κυρίως στη δυτική και νότια), στη Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο. Βαθμιαία θα επηρεαστεί και η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες και από το μεσημέρι η Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.
- Βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ειδικά την Πέμπτη, τοπικά ισχυρές. Λίγα φαινόμενα από την Παρασκευή.
- Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κανονικά για την εποχή, με τάση ανόδου το Σαββατοκύριακο.
- Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ.
Ευρωπαϊκός χάρτης κατανομής θερμοκρασιών: Παρακολουθήστε την τάση του καιρού για τη σημερινή ημέρα - Φωτογραφία: wxcharts
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους πολίτες για το πώς θα πρέπει να κινηθούν ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αργά το βράδυ.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εν λόγω οδηγίες, οι πολίτες καλούνται σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ariel», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη Νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη 29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.
Πιο αναλυτικά:
Α. Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Νότιο Ιόνιο, τη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη.
Β α) Από το πρωί της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το Βόρειο Ιόνιο, η Δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια) και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.
β) Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν η Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.
Γ. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-12-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο καιρός θα είναι άστατος και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου (6-13), όπως αποτυπώνεται στον χάρτη που δημοσίευσε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 Πάρα πολλά τα μηνύματά σας στα οποία μου ζητάτε να προχωρήσω σε μία αναλογική εκτίμηση και για το μήνα Δεκέμβρη. Παραθέτω λοιπόν τους χάρτες της για το μήνα Δεκέμβρης 2022 μόνο με χρωματικές επεξηγήσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου. Η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO) (http://www.bom.gov.au/climate/mjo/) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα. Η ταλάντωση, δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων, τι καιρός θα επικρατήσει δηλαδή στη βόρεια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, ενώ σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη, η αναλογική εκτίμηση σκοπό έχει να δώσει μια γενική, πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!» Οι μεταβλητές που απεικονίζονται στους χάρτες «Geop 500hPa» είναι το γεωδυναμικό ύψος και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διάταξη των αεριών μαζών πάνω από την περιοχή μελέτης. Γενικά, τα χαμηλά γ. ύψη είναι συνώνυμα της παρουσίας ψυχρών αερίων μαζών, σε αντίθεση με τα υψηλά γ. ύψη που υποδηλώνουν την παρουσία θερμότερων αερίων μαζών. Πολύ πολύ γενικά , οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους, οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν αρκετά άστατο καιρό! Οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν πιο σημαντική αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία ενώ όσο πιο κοντά είναι οι λευκές γραμμές μεταξύ τους τόσο πιο ισχυροί είναι οι άνεμοι!!! Temperature 850hpa ΠΡΟΣΟΧΗ! Oι θερμοκρασιακές τιμές που δίνονται στους συγκεκριμένους χάρτες αφορούν σε υψόμερο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Με απλά λόγια για την περιοχή μας ανάλογα πόσο έντονες είναι αυτές: οι κόκκινες αποχρώσεις υποδηλώνουν πολύ ζεστό, οι πορτοκαλί ζεστό, οι κίτρινες μαλακό, οι πράσινες ψυχρό ανάλογα με το υψόμετρο και την εποχή καιρό! Οι μπλε κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρο γίνεται αυτό ενώ στην περιπτωση του μωβ χρώματος μιλάμε για ψύχος ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων! Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου
Δημοσιεύτηκε από Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022