Συναγερμός σήμανε για τους σεισμολόγους, τους κατοίκους, αλλά και τον κρατικό μηχανισμό για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη Νότια Εύβοια, που «ταρακούνησε» αρκετές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, ο σεισμός, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Εύβοιας,  που και αυτός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, που σημειώνουν ότι χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων, λέγοντας πως «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για ένα άγνωστο, τυφλό ρήγμα που δεν βγαίνει στην επιφάνεια, γι' αυτό και ζητούν χρόνο για να διαπιστώσουν αν τα 5 Ρίχτερ της Τρίτης ήταν ο κύριος σεισμός ή αν πρόκειται για σμηνοσειρά.

Ο σεισμός αυτός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει το πρωί της Τρίτης τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ.

Ακολούθησαν όλη το βράδυ δεκάδες μετασεισμοί, μικρότερης έντασης, προκαλώντας αναταραχή στους κατοίκους της περιοχής, που πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Πολλοί κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους, ενώ και σήμερα, Τετάρτη, τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά.

Προβληματίζει το άγνωστο, τυφλό ρήγμα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Mega, σημείωσε ότι οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι και επιτηρούν αυστηρά την περιοχή.

«Είμαστε πάντα επιφυλακτικοί, γιατί δεν ξέρουμε τι διεργασίες γίνονται στο εσωτερικό της γης», σημείωσε και συνέχισε: «Πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος, μεγαλύτερος σεισμός. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο».

Για την παρακολούθηση του φαινομένου ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Πρόκειται για ένα άγνωστο, τυφλό ρήγμα που δεν βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο, το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν από τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα που έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».

Τι σεισμούς μπορεί να δώσει το τυφλό ρήγμα – Γιατί γίνονται οι δονήσεις αισθητές στην Αττική

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το συγκεκριμένο ρήγμα, ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Δεν είναι περιοχή που θα μας έβαζε σε υποψίες. Δεν περιμέναμε την εξέλιξη του φαινομένου. Κρατάμε μια ισχυρή επιφύλαξη. Είναι περιοχή με πολλούς άγνωστους παράγοντες και παραμέτρους. Οπως και να 'χει, η περιοχή δεν φαίνεται να έχει δυναμική για να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια ρήγματα ούτε στον θαλάσσιο χώρο. Τα 5 Ρίχτερ δικαιολογούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, δύο είναι οι λόγοι που κάνουν τους συγκεκριμένους σεισμούς αισθητούς και στην Αττική. «Πρώτον, τα ρήγματα έχουν κατεύθυνση προς την Αττική και μεταβιβάστηκε η ενέργεια», είπε και συμπλήρωσε: «Η διάρκεια έχει να κάνει από την απόσταση ανάμεσα στις δύο περιοχές, που τη δικαιολογεί, αλλά και στα εδάφη που υπάρχουν στην Αττική, όπως στον Μαραθώνα, τα βόρεια και τα νότια προάστια, που ενισχύουν την αίσθηση».

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η τελευταία δόνηση των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις».

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Μega και τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μια καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος»

«Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ το βράδυ ήταν ο μεγαλύτερος της σειράς που ξεκίνησε στην περιοχή στις 25 Οκτωβρίου στην περιοχή», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Επισήμανε πως δεν είναι βέβαιο αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ τόνισε πως «σε αχαρτογράφητες περιοχές δεν έχουμε πολλές γνώσεις». Παράλληλα, ανέφερε πως τέτοιες περιοχές έχουν δώσει μεγάλο σεισμό.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μάλιστα, σημείωσε πως κακώς άνοιξε η συζήτηση για τις Αλκυονίδες, ζητώντας να κλείσει αμέσως.

Η ανάρτηση Παπαδόπουλου

Το άγνωστο, τυφλό ρήγμα στην Εύβοια διχάζει τους σεισμολόγους. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου, στην οποία καλεί χωρίς να τον κατονομάζει, τον Άκη Τσελέντη, να κλείσει τη συζήτηση για τις Αλκυονίδες.

«1. Βιαστική και επιπόλαιη χθες η άποψη ότι ο χθεσινός 4,7 ήταν πιθανώς ο κύριος. Προσωπικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός.

2. Ούτε γνωρίζουμε αν ο βραδινός σεισμός μεγέθους 5,0 είναι ο κύριος. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων. Συνεπώς, χρειαζόμαστε χρόνο.

3. Όποιος άνοιξε χθες δημόσια συζήτηση για τις Αλκυονίδες να την κλείσει αμέσως. Ούτε σοβαρά στοιχεία έχουμε, αλλά ούτε επιτρέπεται να το συζητάμε δημόσια, τη στιγμή που είναι σε πλήρη διέγερση η Εύβοια», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Σεισμοί στην Εύβοια. Συνοψίζω αυτά που είπα προ ολίγου στις τηλεοράσεις ΑΝΤ1, ΜΕΓΑ, ΕΡΤ. 1. Βιαστική και επιπόλαιη...

Δημοσιεύτηκε από Gerasimos Papadopoulos στις Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022

«Το ρήγμα είναι μικρό»

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης σημείωσε πως «πρέπει για τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια, ιδίως αυτά που έχουν κάποιες ρωγμές» μιλώντας για την περιοχή της Εύβοιας.

«Το δυναμικό αυτής της περιοχής είναι σπάνιο να είναι πάνω από τα 5 Ρίχτερ. Με τις νέες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί, ωστόσο, δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος εάν βάσει και των νέων μηχανημάτων που διαθέτουν οι επιστήμονες θα προειδοποιήσει στην περίπτωση κάποιας περίεργης ένδειξης, ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Η φιλοσοφία μου είναι πάντα να αφήνω έμμεσα κάποιες ενδείξεις στον κόσμο, όπως και χθες είπα πως χρειάζεται προσοχή τα επόμενα χρόνια, γιατί η περιοχή μαζεύει ενέργεια… Έχει να κάνει σεισμό εκεί 40 χρόνια, αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα κάνει».

Αγωνιούν οι κάτοικοι της Εύβοιας

Υπενθυμίζεται ότι από τον σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο χωριό Κριεζά στην Εύβοια στις 10.06 το βράδυ της Τρίτης (29.11.2022), με εστιακό βάθος 8,9 χλμ., προκλήθηκαν ζημιές.

Όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους».

«Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα, παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ. Όπως μάλιστα υπογράμμισε, «προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες, για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα όπου διαπιστώνονται ρωγμές».

«Προσοχή»

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, οι δήμαρχοι Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, και Κύμης-Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς, με αποφάσεις τους κρατούν κλειστά και για σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.

Να σημειωθεί πως στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ, που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. «Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ», υπογράμμισε στο ΑΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που -όπως διαπίστωσε- «η αγωνία είναι μεγάλη για τους κατοίκους, που τους ανάγκασε να περάσουν τη νύχτα τους ακόμα και σε αυτοκίνητα».

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας εκτίμησε ότι «μετά τα 4,7 Ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία». Απηύθυνε μάλιστα  και μία έκκληση προς τους πολίτες, τονίζοντας πως «θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το κυριότερο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης».