Η οργή και η αγανάκτηση που προκλήθηκαν στην κοινή γνώμη μετά τις καταγγελίες για σωρεία κακοποιήσεων και ενδεχομένως οικονομικών σκανδάλων στην «Κιβωτό του Κόσμου» προκάλεσαν με τη σειρά τους πληθώρα αντιδράσεων μεταξύ των δωρητών της οργάνωσης.

Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ψάχνοντας τρόπους προκειμένου να πάρουν πίσω τα ακίνητά τους, είτε γιατί παρέμειναν ανεκμετάλλευτα από τη ΜΚΟ επί σειρά ετών είτε επειδή κλονίστηκε η πίστη τους γενικότερα στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Αποκαλύψεις

Στον απόηχο των όσων έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία 24ωρα γύρω από την «αμύθητη», όπως τελικά αποδεικνύεται, περιουσία της «Κιβωτού», αλλά και τη χλιδάτη ζωή που φέρεται να διήγαν όχι μόνο οι επικεφαλής της, αλλά και τα μέλη που αποτελούσαν το στενό πυρήνα του «αγίου ζεύγους», σαν φυσική συνέπεια αναδείχθηκε η μεγάλη δυσαρέσκεια χορηγών και δωρητών.


Μεταστροφή

Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η συμβολαιογράφος Χριστίνα Μάνδρου έκανε λόγο για πλήρη μεταστροφή ανθρώπων εν ζωή, που ενώ είχαν περιλάβει στη διαθήκη τους την «Κιβωτό του Κόσμου», τώρα θέλουν να την αφήσουν εκτός.

«Πολλοί απέσυραν την πρόθεσή τους για δωρεά, αλλάζοντας τους όρους στις διαθήκες τους, μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος με την “Κιβωτό του Κόσμου”», είπε η κ. Μάνδρου, η οποία διευκρίνισε πως ακόμα και στις περιπτώσεις που οι δωρεές είναι τετελεσμένες, οι δωρητές μπορούν να τις πάρουν πίσω μέσω της δικαστικής οδού. Η ανάκληση της δωρεάς γίνεται με επίκληση από πλευράς του ιδιώτη επιχειρημάτων, για παράδειγμα, ότι δεν έγινε καλή χρήση της δωρεάς, δεν τηρήθηκαν οι όροι της και υπήρξαν συμπεριφορές με κοινωνική απαξία.

 
«Το θέλω πίσω»

Προδομένη από την «Κιβωτό του Κόσμου» αισθάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που προ ετών χάρισε το σπίτι της στην οργάνωση στη μνήμη του νεκρού γιου της. Το σπίτι παραμένει χρόνια κλειστό, παρά τις υποσχέσεις ότι θα φιλοξενούσε οικογένεια που θα είχε ανάγκη, την ώρα που η δωρήτρια μένει έκτοτε σε ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικών. Κλαίγοντας η γυναίκα αναζητεί πλέον τρόπο να επιστρέψει το ακίνητο στην κατοχή της προκειμένου να το δώσει στα άλλα της παιδιά, που όπως είπε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την «Κιβωτό», νιώθει ότι τα αδίκησε.

Ξεσπώντας σε λυγμούς, η ηλικιωμένη μίλησε στην εκπομπή «T-live»: «Το δώρισα και είμαι πολύ πικραμένη και μετανιωμένη. Δεν έχει κατοικηθεί. Μου υποσχέθηκαν από την “Κιβωτό” ότι θα βάλουν μέσα φοιτητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη» καταγγέλλει η ηλικιωμένη γυναίκα και προσθέτει: «Έχει γίνει ένα έρημο σπίτι. Δεν το βλέπω να το χαίρομαι ότι το έδωσα για την ψυχούλα του γιου μου, για να τον μνημονεύει. Θέλω να το πάρω πίσω, το έχω μετανιώσει. Ζω σε 30 τετραγωνικά και είναι κρίμα αυτά που ακούω. Ήρθαν αλλιώς τα πράγματα, λυπάμαι. Μακάρι όλος ο κόσμος ό,τι έδωσε να το πάρει πίσω. Έχω αδικηθεί» δήλωσε η δωρήτρια.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα On Time.