Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστεί ανακριτής, ο οποίος θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο ο 21χρονος Πάρης, στη δομή Φροντίδας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Είχε προηγηθεί η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε χθες, Τρίτη 29/11 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατά υπαλλήλου – φροντιστή της δομής για θανατηφόρα βαριά σωματική βλάβη.

Όπως ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ο δικηγόρος της οικογένειας του Πάρη, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και πέθανε στην δομή παιδιών και ενηλίκων ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Γκολέμης, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αναμένεται να προσέλθουν και οι γονείς του 21χρονου, με σκοπό να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας.

Ακόμα, ο κ. Γκολέμης τόνισε ότι αντίγραφα της δικογραφίας έχουν διαβιβαστεί στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, προκειμένου να ελεγχθεί γενικότερα ο τρόπος λειτουργίας της δομής και το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ή άλλου είδους ευθύνες, άσχετα με το συγκεκριμένο περιστατικό με τον Πάρη σε συνδυασμό, δηλαδή, «με άλλες κακοποιήσεις, οι οποίες είχαν λάβει χώρα και στον Πάρη και σε αλλά παιδιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δομή όπου διενεργήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), κατά τον οποίο διαπιστώθηκε σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών στη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να ζητηθεί και να γίνει δεκτή η παραίτηση του συνόλου των μελών της διοίκησης της Δομής, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας.

Το περιστατικό με τον 21χρονο περιλαμβάνεται στην έκθεση ελέγχου που συνέταξε η ΕΑΔ και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να αξιολογηθεί ποινικά.

«Οι γονείς ασφαλώς είναι ικανοποιημένοι και αναμένουμε ότι θα κινηθεί ταχύτατα και η ανακριτική διαδικασία, έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους συνετέλεσαν στο να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα για τον Πάρη. Προφανώς θα είμαστε παρόντες σε όλη τη διαδικασία και θα ζητήσουμε να λάβουμε αντίγραφα ώστε να έχουμε πλήρη γνώση για ιατροδικαστικές εκθέσεις και οποιοδήποτε στοιχείο του ανακριτικού υλικού. Επίσης, θεωρώ ότι θα έχει ενδιαφέρον και η ΕΔΕ η οποία πρέπει να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας», υπογράμμισε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο 21χρονος Πάρης είχε χάσει τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2021, ένα 24ωρο αφότου διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και ύστερα από ξυλοδαρμό που φέρεται να υπέστη. Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα που είχαν γίνει γνωστά τότε, ο θάνατός του αποδόθηκε σε εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμία μυοκαρδίου.

Πηγή: protothema.gr