serres_2
Ελλάδα

Θρήνος στις Σέρρες για τον 12χρονο μαθητή: Εκσφενδονίστηκε σιδερένια πόρτα από την έκρηξη και σκότωσε το παιδί (Βίντεο)

Στο διάλειμμα η φονική έκρηξη - Στο σχολείο γίνονταν εργασίες για τη μετατροπή λέβητα σε γεωθερμικό

Το πανελλήνιο έχει συγκλονίσει η αδιανόητη τραγωδία που συνέβη σήμερα το μεσημέρι σε δημοτικό σχολείο των Σερρών, όπου σημειώθηκε έκρηξη στο λεβητοστάσιο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 12χρονος μαθητής και να τραυματιστούν ελαφρά ακόμα δύο παιδιά

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 14:30, την ώρα που οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου βρίσκονταν σε διάλειμμα. 

Η έκρηξη που τραυμάτισε θανάσιμα τον άτυχο μαθητή σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και, όπως όλα δείχνουν, προκλήθηκε από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου που βρίσκεται στο ισόγειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα θέρμανσης του 9ου δημοτικού σχολείου λειτουργούσε με πετρέλαιο, ενώ το σχολείο βρισκόταν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ούτως ώστε η θέρμανση του σχολικού κτιρίου να προέρχεται από τη γεωθερμία

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πριν από τη φονική έκρηξη το 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών, συνεργείο του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο βρισκόταν στο σχολείο. Ο μηχανικός έφυγε από το σχολείο έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά του και ενημέρωσε τον διευθυντή του σχολείου πως οι διακόπτες του λέβητα είναι κλειστοί και θα παραμείνει ανενεργός.

Από την έκρηξη η βαριά σιδερένια πόρτα του λεβητοστάσιου εκτοξεύτηκε 30 με 40 μέτρα μακριά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει θανάσιμα τον 12χρονο μαθητή και να τραυματίσει ελαφρά άλλα δύο παιδάκια, ηλικίας 6 και 11 ετών.

«Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα», λέει ο διευθυντής του σχολείου

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, διότι δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ, απ' ό,τι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεσή του χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμη ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο, τελικά ολοκληρώθηκε σε δυόμισι και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες, αλλά, όπως σημειώνει, «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε τον λέβητα πετρελαίου, καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο, την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρισκόταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει: «Εγώ διαφωνούσα εξαρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη από κανέναν φορέα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπευθύνους αυτής της τραγωδίας», λέει ο δήμαρχος Σερρών

Συγκλονισμένος και συντετριμμένος εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, από τον χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Ο δήμαρχος Σερρών δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικρού μαθητή της έκτης τάξης. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν. Η διερεύνηση από την Αστυνομία είναι σε εξέλιξη. Είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας».


Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Σερρών, Γιάννης Δεσποτίδης, τόνισε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί που έχασε τη ζωή του είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία -ήταν μαθητής της 6ης δημοτικού-, ενώ στα άλλα δύο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και βρίσκονται εκτός κινδύνου. Είναι μαθητές της 1ης και της 4ης δημοτικού.