Ο ένας από τους κερατοειδείς της 21χρονης Έμμας από την Κρήτη, που έχασε τη ζωή της από παράσυρση και εγκατάλειψη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταμοσχεύθηκε σε κοριτσάκι 10 ετών από τη νότια Ελλάδα, που έχασε την όρασή του σε ηλικία 2,5 ετών.

Μετά την απόφαση της οικογένειάς της να δωρίσει τα όργανά της και αφού μεταμοσχεύθηκαν η καρδιά, το ήπαρ και οι νεφροί της, σήμερα Δευτέρα (5/12) μεταμοσχεύθηκε ο ένας κερατοειδής της, με επέμβαση που έγινε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ ο άλλος αξιολογείται στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του ΑΧΕΠΑ.

Ήταν 2,5 ετών όταν από έναν τραυματισμό έχασε την όρασή της στο ένα μάτι. Από τότε είχε υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις και μια μεταμόσχευση κερατοειδή. Ο Νικόλαος Ζιάκας, διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής και Διευθυντής του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Κερατοειδούς στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχημένη.

«Η μεταμόσχευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ελπίζουμε το καλύτερο για το κορίτσι που έλαβε το μόσχευμα. Η νεαρή λήπτρια θα έχει την ευκαιρία να βλέπει καλύτερα, καθώς από το ένα μάτι έβλεπε μόνο σκιές. Έχουμε διαθέσιμους κερατοειδείς από τρεις ακόμη δότες νεαρής ηλικίας και οι μεταμοσχεύσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου», δήλωσε συγκινημένος ο κ. Ζιάκας.

Όπως πρόσθεσε, «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους μας: όταν μια οικογένεια βρίσκει το θάρρος να δώσει μοσχεύματα ακολουθούν πολλοί το παράδειγμά της. Όταν έχουμε έναν τόσο νέο δότη και μια οικογένεια που μέσα σε όλον αυτό τον χαμό παίρνει την απόφαση να χαρίσει τα όργανα, πάντα προκαλεί συγκίνηση».

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση το μεγαλείο ψυχής των γονέων της 21χρονης να συνεχίσει να ευαισθητοποιεί και άλλες οικογένειες ώστε να αυξηθεί η προσφορά μοσχευμάτων.