Το αδιαχώρητο επικράτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Nοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», που εφημέρευε. Εκατοντάδες μικροί ασθενείς διαγνώσθηκαν με εμπύρετο νόσημα, γρίπη, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και COVID-19.

Μάλιστα, πάνω από 150 παιδιά χρειάστηκε να εισαχθούν, καθώς είχαν σοβαρά συμπτώματα και η κατάστασή τους επέβαλε τη νοσηλεία τους, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις ακόμα και σε ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι ήταν τόσο αυξημένη η ζήτηση για γιατρό, που η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμα και τις 6 ώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις τελευταίες εβδομάδες οι ιοί της γρίπης, ο συγκυτιακός ιός (RSV), οι αδενοϊοί, ο στρεπτόκοκκος και ο πνευμονιόκοκκος βρίσκονται σε έξαρση και προσβάλλουν μωρά, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Συνήθως μετά τις γιορτές

Κατά τους επιστήμονες, τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα, καθώς η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων είναι μεγάλη και πρώιμη σε σχέση με τις προηγούμενες, προπανδημικές αντίστοιχες περιόδους. Η γρίπη, για παράδειγμα, ξεκινάει συνήθως μετά τις γιορτές, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι οι ιώσεις έχουν εξαπλωθεί πλέον επικίνδυνα στα παιδιά, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει, ο συνωστισμός σε εσωτερικούς χώρους αυξάνεται, ενώ δεν υπάρχουν και οι προστατευτικές μάσκες που περιόριζαν την εξάπλωση των λοιμώξεων. Τα παιδιά είναι τα πιο «ευάλωτα θύματα» αυτής της κατάστασης, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στους αναπνευστικού ιούς, που είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας της πανδημίας.