Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα λόγω της συνεχιζόμενης έξαρσης των ιώσεων και των χιλιάδων κρουσμάτων γρίπης που καταγράφονται ημερησίως.

Η περίοδος μετά τις γιορτές, λόγω των κοινωνικών συναναστροφών και του συνωστισμού, που οδηγεί σε διασπορά των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό, θεωρείται κομβική και δύσκολη. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, άλλωστε, είναι οι μήνες που η εποχική γρίπη φτάνει στην κορύφωσή της. Παράλληλα, ο κορονοϊός, παρότι εμφανίζει πτωτική πορεία, όπως καταγράφουν οι επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, είναι ακόμη εδώ και προκαλεί υψηλό αριθμό επαναμολύνσεων.

«Δύσκολος μήνας»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Ιανουάριος θα είναι και ο πιο δύσκολος μήνας, όπως ήταν και στις παλαιότερες εποχές, μιας και είναι ο μήνας όπου πάντα υπάρχει μια μεγαλύτερη έξαρση και κυρίως μετά την επιστροφή από τις διακοπές μας». «Μπορεί να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να έχουμε 70.000-80.000 περίπου λοιμώξεις την ημέρα», εκτίμησε.

«Η διαφορά με φέτος είναι ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Έχουμε ένα μείγμα λοιμώξεων το οποίο αφορά όλους αυτούς τους ιούς και θα κρατήσει ένα δίμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Τρομάζουν οι αριθμοί»

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στον Γενάρη να φτάσουμε τα 80.000, 90.000 και 100.000 κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται», είχε υποστηρίξει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.