Τη βοήθεια της κυβερνήσεως επικαλέστηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΜ κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής με την ευκαιρία του εορτασμού του Προστάτη των ναυτικών και του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και των ενδόξων ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτητα τα εκκρεμούντα εξοπλιστικά προγράμματα του Κλάδου για την επίτευξη του υπάρχοντος σχεδιασμού του ΠΝ.

polemiko-naftiko

«Ευελπιστούμε σύντομα με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Πολεμικού Ναυτικού» τόνισε χαρακτηριστικώς ο Αρχηγός, εννοώντας σαφώς το πρόγραμμα των κορβετών και την ενεργοποίηση του «δικαιώματος προαιρέσεως» (option) για την τέταρτη φρεγάτα τύπου FDI-HN “Belh@rra”, κλάσεως «Κίμων».

polemiko-naftiko__2_

Ο Αρχηγός σημείωσε επίσης ότι ο Στόλος και τα πληρώματά του μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς τον οποιονδήποτε ενώ απαρίθμησε τα προγράμματα που είναι ήδη «ανοικτά» και βαίνουν προς υλοποίηση, όπως:

  • Η ναυπήγηση στη Γαλλία των τριών φρεγατών τύπου FDI-HN “Belh@rra”, κλάσεως «Κίμων», η πρώτη από της οποίες είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της.
  • Πρόγραμμα κορβετών όπου αναμένεται σύντομα η απόφαση της κυβερνήσεως για την τελική επιλογή.
  • Εντάχθηκαν ήδη και είναι πλέον πλήρως επιχειρησιακά τα τρία Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ) «ΑΤΛΑΣ», «ΗΡΑΚΛΗΣ», «ΑΙΑΣ», όλα προσφορά του Υποναυάρχου επί τιμή Παναγιώτη Λασκαρίδη.
  • Παραλαβή και ένταξη στον Στόλοι των δύο τελευταίων πυραυλακάτων (ΤΠΚ), τύπου “Super Vita”, κλάσεως «Ρουσσέν», των ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ».
  • Συνεχιζόμενος εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής επιτηρήσεως P-3HN Orion.
  • Παραλαβή των νέων σύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R Romeo, το πρώτο από τα οποία αναμένεται στις αρχές του 2023
  • Υποστήριξη σε «εν συνεχεία υποστήριξη» (FOS) S-70B Aegean Hawk.
  • Απόκτηση των τεσσάρων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ), με αναβάθμιση του εξοπλισμού τους σε C4I.
  • Απόκτηση mini-UAV για τις φρεγάτες του Στόλου.
  • Πρόσκτηση παράκτιων περιπολικών τύπου “Island” από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.
  • Πρόσκτηση ναρκοθηρευτικών τύπου “Alkmaar” από την Ολλανδία.
  • Αναβάθμιση του συστήματος επιτηρήσεως «Αιγαίας».
  • Αναβάθμιση υποδομών για προσωπικό και πλοία.
polemiko-naftiko__3_
polemikonaftiko

 
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Πικραμμένος, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι εορτάζοντες Υπουργός και Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Νικόλαος Χαρδαλιάς αντίστοιχα, ο Υπουργός Μεταναστεύσεως Νότης Μηταράκης, ο βουλευτής Θόδωρος Δρίτσας ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, εκπρόσωποι των Αρχηγών Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος, διατελέσαντες Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και Στόλου, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. Θόδωρος Γερούκης ΠΝ, και πλήθος αξιωματικών εν ενεργεία και εν αποστρατεία του ένδοξου Κλάδου!