Στη μεγαλύτερη έκθεση ναυτικών συστημάτων στο χώρο της άμυνας παγκοσμίως, τη “Euronaval’22”, που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς (κυβέρνηση και ΥΠΕΘΑ) και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο οποίος εκπροσωπεί αντιστοίχως τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και βεβαίως το Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα, εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η συμμετοχή των εταιρειών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, μελών του ΣΕΚΠΥ, που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην προαναφερθείσα έκθεση με ενιαίο ελληνικό περίπτερο.

Άλλωστε, ο ΥΦΕΘΑ αναμένεται να εγκαινιάσει το Ελληνικό Περίπτερο του ΣΕΚΠΥ στη Διεθνή Έκθεση Ναυτικής Άμυνας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας “Euronaval’22”, η οποία πραγματοποιείται το διάστημα 18-21 Οκτωβρίου, στο εκθεσιακό κέντρο “Paris Le Bourget”, ενώ θα συμμετάσχει στην τελετή εγκαινίων και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έναρξης της Διεθνούς Εκθέσεως. Στο περιθώριο της Εκθέσεως ο Ν. Χαρδαλιάς αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Αμύνης Σεμπαστιάν Λεκορνύ, καθώς και επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επικεφαλής εταιρειών και φορέων του ναυτικού αμυντικού τομέα των συμμετεχουσών χωρών.

Ως προελέχθη, ο ΥΦΕΘΑ συνοδεύεται από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, ο οποίος εκπροσωπεί και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο ΠΝ, ενώ στην τελετή των εγκαινίων θα είναι παρών επίσης ο Έλληνας Πρέσβης στη Γαλλία Δ. Ζεβελάκης, το εκτελεστικού μέλους του ΔΣ του Enterprise Greece Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, και άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα δίνει το παρόν με «Εθνικό Περίπτερο» (HELLENIC PAVILLION) στην μεγαλύτερη παγκοσμίως Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων “Euronaval’22”, στο οποίο συμμετέχουν 12 εταιρείες, και διοργανώνεται από τον ΣΕΚΠΥ, τελώντας υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν επίσης η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, το ENTEPRISE GREECE, το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, και η HEMEXPO.

Επισημαίνεται ότι μετά τα εγκαίνια του «Ελληνικού Περιπτέρου» θα υπογραφούν περισσότερες από 20 συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών του αμυντικού τομέα.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί Forum με θέμα την Ελληνογαλλική ναυτική συνεργασία που διοργανώνεται από τον ΣΕΚΠΥ και τον αντίστοιχο Γαλλικό σύνδεσμο GICAN με την υποστήριξη του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.

Οι ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στη Εuronaval 2022

8 BELLS RESEARCH, AKMON, ΑRPEDON, EMMIS, FARAD, FEAC ENGINEERING, MEVACO, MILTECH, ROTA, SCYTALIS, SSMART, STELMA.

«Η διοργάνωση του Ελληνικού Περιπτέρου στη “Euronaval’22” από τον ΣΕΚΠΥ, έχει στόχο την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία όπου ήδη υλοποιείται το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών Belharra ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και επιπλέον προγράμματα για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού όπως η ΕΜΖ των φρεγατών ΜΕΚΟ, η προμήθεια νέων κορβετών και άλλα. Οι Ελληνικές εταιρείες και φορείς που θα συμμετέχουν στην έκθεση, θα έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν σε ένα διεθνές ακροατήριο στον Ναυτικό Αμυντικό Τομέα, να αναδείξουν τα προϊόντα και τις δυνατότητές τους και να αναζητήσουν νέες συνεργασίες και ευκαιρίες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους» σημειώνεται από τον ΣΕΚΠΥ.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι οι πρόσφατες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Γαλλικών και Ελληνικών εταιρειών, όσο και οι πάνω από 20 νέες συμφωνίες οι οποίες αφορούν στο πρόγραμμα των φρεγατών και θα υπογραφούν κατά την διάρκεια της Εκθέσεως, σε συνδυασμό με την επίσης πρόσφατη υπογραφή «Συμφωνιών Προθέσεως Συνεργασίας» (LoI) μεταξύ των Ιταλικών κατασκευαστριών εταιρειών των Ιταλικών κορβετών και Ελληνικών αμυντικών εταιρειών, αποτελούν σαφή απόδειξη των δυνατοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, και κυρίως των αποτελεσμάτων που μπορεί να αποφέρει η πολιτική απαιτήσεως και επιτεύξεως βιομηχανικών επιστροφών από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ.

Από το ΣΕΚΠΥ επισημαίνεται ότι «Η δημιουργία κυβερνητικού φορέα αποκλειστικά αρμόδιου για τα ζητήματα της Αμυντικής Βιομηχανίας όσο και η απαίτηση για Βιομηχανικές Επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% της αξίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποτελούν ζητήματα Εθνικής σημασίας που πρέπει να επιλυθούν».

xardalias