Χάος επικράτησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τρίτης, καθώς σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Στην οδό Ολυμπιάδος το σκηνικό θύμιζε «πεδίο μάχης», καθώς οι καταστροφές μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν εκτεταμένες. Παντού υπήρχαν πυρπολημένοι κάδοι απορριμμάτων, σπασμένα μπουκάλια από τις βόμβες μολότοφ, γκαζάκια, πέτρες, τούβλα και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν οι Ρομά για να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις.

Αρκετές ζημιές υπήρξαν και σε καταστήματα και Ι.Χ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, μία από τις βόμβες μολότοφ χτύπησε σε μπαλκόνι διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μικρής εστίας φωτιά, την οποία έσβησε η ένοικος πριν επεκταθεί.

Δύο αστυνομικοί τραυματίες

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά την πορεία που πραγματοποιήθηκε για την επέτειο των 14 ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στη Θεσσαλονίκη, ενώ έγιναν και 16 προσαγωγές.

Οι αστυνομικοί, μάλιστα, χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας αστυνομικός υπέστη εγκαύματα στο χέρι από τις βόμβες μολότοφ, ενώ ο δεύτερος θα υποβληθεί σήμερα σε χειρουργική επέμβαση, καθώς τραυματίστηκε στα δάχτυλα του χεριού.

th__2_
th__3_
th__4_
th__5_
th__6_
th__7_
th__8_
th__1_

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ

«Απογευματινές ώρες σήμερα (06-12-2022), πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων και συλλογικοτήτων, όπου συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα, τα οποία κινήθηκαν σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Μετά το τέλος των πορειών, ομάδα ατόμων κινούμενη στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου και της Άνω Πόλης, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, προέβησαν σε ρίψεις αντικειμένων (πέτρες κ.λπ.), φωτοβολίδων, καθώς και αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών (μολότοφ) εναντίον των παρευρισκομένων αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης έθεσαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Συνολικά, προσήχθησαν 16 άτομα, ενώ από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Το χρονικό

Τα επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Δεκάδες άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους κατευθύνθηκαν στην οδό Ολυμπιάδος και έστησαν οδοφράγματα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν, σύμφωνα με το GRTimes.gr, από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, με μια ομάδα ατόμων να πετά βεγγαλικά αλλά και δεκάδες μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, προκειμένου να τους απωθήσουν, και το κυνηγητό συνεχίστηκε στην οδό Ολυμπιάδος. Εκεί οι κουκουλοφόροι συνέχισαν να επιτίθενται με βόμβες μολότοφ, άναψαν φωτιές σε κάδους για να στήσουν οδοφράγματα, ενώ έσπαγαν διαρκώς μάρμαρα για να τα χρησιμοποιήσουν ως πολεμοφόδια.

Το σκηνικό έντασης έληξε σχεδόν μία ώρα αργότερα, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική στο ύψος του τουρκικού προξενείου και στην οδό Ολυμπιάδος.