Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων σημειώθηκε σήμερα στο Αιγαίο με 27 αεροσκάφη σημειώθηκαν 95 παραβιάσεις και 9 (!) εμπλοκές, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ πριν από λίγη ώρα.

Προκλήσεις που σημειώθηκαν, προφανώς εκ…συμπτώσεως, ανήμερα των δυσάρεστων για την Τουρκία εξελίξεων από την απόφαση του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι να επεκτείνει τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας του πάνω στην παρανόμως ορισθείσα τουρκολυβική ΑΟΖ!

Συμφώνως με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σήμερα, 12 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών, από τα οποία τα 11 ήταν F-16 και άλλο ένα «ζευγάρι» αναβαθμισμένα F-4E Phantom 2000/Terminator, καθώς και 2 μεμονωμένα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 και ένα ελικόπτερο, συνολικώς 27 αεροσκάφη, από τα οποία 14 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 19 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 95 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 95 παραβιάσεις του ΕΕΧ οι 62 πραγματοποιήθηκαν από τα μαχητικά και οι υπόλοιπες 33 από τα CN-235, ενώ με τα μαχητικά σημειώθηκαν και 9 εμπλοκές με τα αεροσκάφη «ετοιμότητος» της ελληνικής αεραμύνης, ενδεικτικό της εντάσεως της σημερινής ημέρας στο Αιγαίο.

Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν για την αντιμετώπισή τους