Για κορύφωση, σήμερα Σάββατο (17/12) του θερμού κύματος που φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας ως κύριο χαρακτηριστικό του καιρού κάνει λόγο το meteo.gr.

Σύμφωνα, δε, με την πρόγνωση του καιρού για τα επόμενα 24ωρα οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν την Κυριακή (18/12) στη νότια Ελλάδα ενώ αντίθετα θα αρχίσουν να υποχωρούν στα κεντρικά και βόρεια.

Όπως εξηγείται η ζέστη για την εποχή προκλήθηκε από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας και την άνοδο της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά πάνω από τις συνήθεις για την εποχή.

Αντίθετα το διήμερο Δευτέρα 19/12 και Τρίτη 20/12 η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη αλλά σημαντικότατη πτώση (μεγαλύτερη των 10 βαθμών) σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ λόγω της επικράτησης πολύ ενισχυμένων βοριάδων οι αισθητές θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές.



Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Στα δυτικά μέχρι το μεσημέρι και στα κεντρικά και τα βόρεια από τις προμεσημβρινές ώρες αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς στα βόρεια και κατά 2 με 3 στα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια έως τους 16 βαθμούς και στα νότια μέχρι 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 

Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 και πιθανώς από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα η οποία στην ανατολική Ελλάδα θα είναι αισθητή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 

Στην ανατολική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά της Κρήτης τοπικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια θα είναι τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.