Θέμα χρόνου είναι όπως φαίνεται η κλήση του πατρός Αντωνίου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για ουκ ολίγα ζητήματα τα οποία τον βαραίνουν, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που αφορά την «Κιβωτό του Κόσμου».

Χρονικά προηγούνται όλα όσα έχουν να κάνουν με τα οικονομικά, καθώς σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν ενδείξεις για ατασθαλίες που χρήζουν εξήγησης. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όταν προέκυψε το ειδικό πόρισμα του επικεφαλής της ΑΚΝΕΕΔ, επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, στους δικαστικούς κύκλους παρατηρείται έντονη κινητικότητα.

Πόρισμα

Ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σέβης, έχει λάβει το πόρισμα και βάσει των όσων έχει διαπιστώσει ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, θα κινήσει τις αντίστοιχες διαδικασίες. Έτσι είναι πολύ πιθανό ο πατήρ Αντώνιος να κληθεί από ανακριτή. Με τις πληροφορίες πάντως ν’ αναφέρουν πως δεν είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία του ιερέα. Κι αυτό διότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή της «Κιβωτού» και η κατάθεσή του θα γίνει ανωμοτί. Αυτό υποδηλώνει πως ο ιερέας, τουλάχιστον για τα οικονομικά ζητήματα, θεωρείται ύποπτος.

Καταθέσεις

Σε αυτό το στάδιο των δικαστικών ερευνών, αναμένεται να κληθούν τόσο η πρεσβυτέρα του, Σταματία Γεωργαντή, όσο και ακόμη δύο πρόσωπα, στελέχη της «Κιβωτού», τα οποία βρίσκονται σε παύση.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα πάντως που εξετάζουν οι δικαστικές Αρχές και συγκεκριμένα η εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη και η αντεισαγγελέας Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη έχει να κάνει σαφώς με τις καταγγελίες περί ξυλοδαρμών και κακομεταχείρισης των παιδιών στις διάφορες δομές, πρώτιστα όμως υπάρχουν οι καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης. Θυμίζουμε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Τον κατονόμασε

Η μία αφορά 19χρονο πρώην φιλοξενούμενο των δομών, ο οποίος έχει κατονομάσει τον πατέρα Αντώνιο ως δράστη των όσων βίωσε, ενώ μέσω και της δικής του μαρτυρίας, οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές έφτασαν στα χνάρια ενός ακόμη 15χρονου που φέρεται να έχει βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες.

Σε καθεστώς φόβου

Η κατάθεση μάλιστα του τελευταίου ολοκληρώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, παρουσία ειδικού παιδοψυχολόγου και σε προστατευμένο περιβάλλον, καθώς είχε διαπιστωθεί πως ο έφηβος βρισκόταν «κλειδωμένος» σε καθεστώς φόβου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, είναι στο χέρι των εισαγγελέων το αν θα καλέσουν τον πατέρα Αντώνιο για ανωμοτί κατάθεση στον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό ή αν θα απαγγείλουν κατηγορίες ώστε να εξεταστεί ως κατηγορούμενος.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα On Time.