Παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής η τελετή ορκωμοσίας των Ευελπίδων Ιης Τάξεως 2026, που φέρει την τιμητική ονομασία «Αντιστράτηγος Τάσος Μάρκου».

Ο Ήρως Αντιστράτηγος Τάσος Μάρκου είναι ο πρώτος Κύπριος Απόφοιτος της ΣΣΕ, του οποίου το όνομα δίδεται τιμητικός σε Τάξη Αποφοίτων της Σχολής, με ό,τι αυτό σημαίνει και συμβολίζει, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Ήρωας του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΟΚΑ (1950-1955), όπου αν και ήταν τότε Εύελπις, ο Τάσος Μάρκου έφυγε, μετέβη στο νησί του και συμμετέσχε στον Αγώνα. Αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός και υπηρέτησε στη νεοσύστατη τότε Εθνική Φρουρά. Στη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής πολέμησε ηρωικά με τη μονάδα του και από το μεσημέρι της 15ης Αυγούστου 1974, στον «Αττίλα 2», και μετά η τύχη του αγνοείται.

markou-tassos-257x400

Συνολικά ορκίστηκαν 159 Ευέλπιδες Ι Τάξεως, από τους οποίους οι 126 από την Ελλάδα, 26 από την Κύπρο, δύο από την Τυνησία, ένας από την Αρμενία, ένας από την Αλβανία, ένας από το Μαυροβούνιο, ένας από την Μολδαβία και ένας από τη Σενεγάλη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΓΕΕΦ και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, εν ενεργεία και εν αποστρατεία ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παρέστησαν επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, Ακόλουθοι Άμυνας και μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, καθώς επίσης πλήθος συγγενών και φίλων των ορκισθέντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορκωμοσία των Ευελπίδων Ιης Τάξεως κάθε χρόνο πραγματοποιείται την 21η Δεκεμβρίου, καθώς την 21 Δεκεμβρίου 1828, ο πρώτος Κυβερνήτης της χώρας Ιωάννης Καποδίστριας υπόγραψε το διάταγμα συγκροτήσεως της Σχολής, ως το πρώτο ανωτέρας βαθμίδος εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας.