Σχεδόν δεκαοκτώ χρόνια µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν την κορυφαία διοργάνωση στη γενέτειρά της έχουν περιέλθει σε παρακµή και πλήρη εγκατάλειψη, µε την κυβέρνηση να έχει θέσει σε εφαρµογή οργανωµένο πλάνο για την αξιοποίηση της αθλητικής µας περιουσίας, προκειµένου να λάµψει όπως το 2004.

321097931_2826678210809563_7672271955690596544_n
Το πρόγραµµα αξιοποίησης των ολυµπιακών εγκαταστάσεων Αττικής αφορά σε µια σειρά από αλλαγές σε υποδοµές, ολυµπιακά κέντρα και στο Ολυµπιακό Χωριό, ενώ το σχέδιο για τον εκσυγχρονισµό των αθλητικών εγκαταστάσεων, που περιλαµβάνει έργα τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή έχουν δροµολογηθεί µε νέες παρεµβάσεις, έχει εξασφαλισµένους πόρους και υλοποιείται στη βάση ενός σφιχτού χρονοδιαγράµµατος διετίας.

Ειδικότερα, στο πλάνο της κυβέρνησης περιλαµβάνονται έργα αναβάθµισης για το νέο «ΟΑΚΑ 2.0», το Εθνικό Αθλητικό-Προπονητικό Κέντρο του Ολυµπιακού Χωριού, παρεµβάσεις για την «ανάσταση» των κλειστών του στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία, η µετεγκατάσταση των υποδοµών του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσµά, το Ολυµπιακό Κέντρο Ανω Λιοσίων και το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν σήµερα ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναγέννηση των ολυµπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων της Αττικής, µε επίκεντρο το ΟΑΚΑ, για το οποίο οι παρεµβάσεις αναµένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. Ευρώ.

Το masterplan για το «ΟΑΚΑ 2.0» προβλέπει έργα συντήρησης, εκσυγχρονισµού και αναβάθµισης του ολυµπιακού συγκροτήµατος, παρεµβάσεις ενεργειακής αναβάθµισης (22 εκατ. ευρώ), ενώ έως το τέλος του 2024 αναµένεται η ολοκλήρωση της συντήρησης των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα. Παράλληλα, ο σχεδιασµός περιλαµβάνει την αναµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ΟΑΚΑ για τη δηµιουργία ολυµπιακού πάρκου.

15 εκατ.ευρώ για την αναβάθµιση των ολυµπιακών εγκαταστάσεων και ξενώνων σε όλη την Αττική
Οι παραπάνω παρεµβάσεις ανέρχονται στα 54 εκατ. ευρώ, πόροι οι οποίοι έχουν εξασφαλιστεί από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Ορόσηµο για την αναβάθµιση του ΟΑΚΑ αποτελεί το Ολυµπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου. Πρόκειται για µια σύγχρονη εγκατάσταση µε 11 κολυµβητικές δεξαµενές, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις είναι καινούργιες, ενώ αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα κέντρα υγρού στίβου στην Ευρώπη, µε προϋπολογισµό ύψους 7 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε από την εταιρεία Lamda Development.

Δείτε τις μακέτες για τις εντυπωσιακές πισίνες στο ΟΑΚΑ

maketa_oaka

maketa_oaka2

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Ολυµπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου περιλαµβάνει την πρώτη πισίνα αποκλειστικά για άτοµα µε ειδικές ανάγκες. Επίσης, ότι η Lamda Development χρηµατοδοτεί -πέραν των 7 εκατ. που έχουν δοθεί για τα κολυµβητήρια- επιπλέον έργα, συνολικού προϋπολογισµού άνω των 15 εκατ. ευρώ, για την αναβάθµιση των ολυµπιακών εγκαταστάσεων και ξενώνων σε όλη την Αττική.

7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου κλειστού για ξιφασκία, χάντµπολ και cheerleading
Εξαιρετικής σηµασίας για τον σχεδιασµό της αναβάθµισης του ΟΑΚΑ είναι η αξιοποίηση του Ολυµπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης, για το οποίο εκπονήθηκε masterplan που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ και αναµένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Το πρόγραµµα προβλέπει τη δηµιουργία και ανακαίνιση των 20 νέων γηπέδων τένις, έξι γηπέδων padel, δύο γηπέδων beach τένις και τεσσάρων γηπέδων µίνι τένις. Στόχος του πρότζεκτ είναι η διεκδίκηση αγώνων επιπέδου ATP εντός τριετίας.

Η µίσθωση εγκαταστάσεων έγινε στη «Στάδιο 2020» έπειτα από διαγωνισµό. Επιπροσθέτως, στο masterplan εντάσσεται η αντικατάσταση όλων των ταρτάν στίβου, ύψους 6 εκατ. ευρώ, από την Περιφέρεια Αττικής, και η κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης ολυµπιακών προδιαγραφών, ύψους 1 εκατ. ευρώ, χορηγία των εταιρειών Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. και Σιδενόρ Βιοµηχανική Χάλυβα Α.Ε., που αναµένεται να ολοκληρωθεί εντός εννέα µηνών.

Παράλληλα, προβλέπονται η κατασκευή του νέου κλειστού για ξιφασκία, χάντµπολ και cheerleading, ύψους 7 εκατ. ευρώ, η ανακατασκευή των πέντε κτιρίων ξενώνων που σήµερα χρησιµοποιούν µη αθλητικοί φορείς και θα αποδοθούν στην αθλητική οικογένεια, η παραχώρηση του κλειστού µπάσκετ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και η ψηφιακή αναβάθµιση του συγκροτήµατος σε συνεργασία µε το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης (Smart OAKA). Εντός του πρώτου τριµήνου του 2023 θα ολοκληρωθεί και η πλήρης ανακαίνιση του προπονητηρίου της άρσης βαρών.

«Με οµαδική δουλειά, το εµβληµατικό στάδιο ετοιµάζεται να µεταµορφωθεί σε ολυµπιακό πάρκο»

312320635_658504262545861_4282429098658100848_n
Ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής, δηλώνει στα «Π» για τον εκσυγχρονισµό του κέντρου: «Το ΟΑΚΑ αναγεννιέται και αναβαθµίζεται µε στόχο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Με οµαδική δουλειά, το εµβληµατικό στάδιο ετοιµάζεται να µεταµορφωθεί σε ολυµπιακό πάρκο, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας µας, µε άξονες τον πολιτισµό, τον αθλητισµό, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Με εξωστρεφή προσανατολισµό και µε σεβασµό τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον, υπηρετεί τον στόχο της βιώσιµης επιχειρηµατικής ανάπτυξης, που ενισχύει την οικονοµική αειφορία του οργανισµού».

Για το Ολυµπιακό Χωριό, για το οποίο επί 17 ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε πλάνο αξιοποίησης, σε συνεργασία µε τη Lamda Development, έχει δροµολογηθεί η ανακατασκευή της ανοιχτής πισίνας ολυµπιακών διαστάσεων, µε τις µελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη και το µεγάλο έργο να αναµένεται να είναι έτοιµο στις αρχές του 2024.

Παράλληλα, έως τον Μάρτιο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η δηµιουργία επιπλέον κλειστού προπονητηρίου, για να µεταφερθούν από το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσµά οι εθνικές οµάδες πάλης, τζούντο και πυγµαχίας, ενώ έχει υλοποιηθεί η δηµιουργία πρότυπου µοντελοδρόµιου, σε συνεργασία µε την Ελληνική Αεραθλητική Οµοσπονδία, η επέκταση των εγκαταστάσεων και η κατασκευή του πρώτου υπαίθριου γυµναστηρίου. Σε εξέλιξη είναι επίσης το πρόγραµµα πλήρους ανακαίνισης για τα κλειστά στίβου και βόλεϊ στην Παιανία, όπου έχει γίνει συµφωνία µε τη Lamda Development για έργα ύψους 6,5 εκατ. Η λειτουργία για το Κλειστό Σπίτι του Στίβου και του Βόλεϊ Παιανίας τοποθετείται στα µέσα του 2024, όταν οι εγκαταστάσεις θα µπορούν να λειτουργήσουν για τη φιλοξενία διοργανώσεων κλειστού στίβου, γυµναστικής και βόλεϊ, ενώ στο έργο προβλέπεται η ανακατασκευή 16 ξενώνων φιλοξενίας αθλητών.
321412563_1757389037987869_1950360252177997551_n
321608484_1241671596412205_446096343706691049_n__1_

Εργα ύψους 1 εκατ. ευρώ έχουν δροµολογηθεί για το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα, που µεταξύ άλλων προβλέπουν την ανακατασκευή του πεδίου βολής των 25 µ. Σχετικά µε το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσµά, δεν κλείνει, όπως τόνισε και ο υφυπουργός Αθλητισµού, Λ. Αυγενάκης, αλλά αναβαθµίζει τις εγκαταστάσεις του στο κλειστό κολυµβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» και στις ιστιοπλοϊκές στο Μικρολίµανο.
320971116_535059255216904_6852603186182543184_n


Το διοικητήριό του θα είναι εντός του µητροπολιτικού πάρκου, µόλις ολοκληρωθούν η ανάπλαση του Ελληνικού και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπεται να δηµιουργήσει εκεί η Lamda Development. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή νέων ξενώνων εντός του πάρκου, που θα συνεχίσουν να φιλοξενούν αθλητές µε ειδική τιµολογιακή πολιτική.

Οσον αφορά το Κλειστό των Ανω Λιοσίων, πραγµατοποιήθηκε η πρώτη αξιοποίηση ολυµπιακής εγκατάστασης µέσω µίσθωσης στην ΚΑΕ ΑΕΚ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γνωστοποιήθηκε στις 13 ∆εκεµβρίου το πλάνο για την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ, αλλά και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων.

321784724_694336062163971_1012472428506217128_n
Στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο κλειστό Ολυµπιακό Κολυµβητήριο, πέρα από τον κ. Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Αθλητισµού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον CEO της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και αθλητικής ζωής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρκετοί ακόµα φορείς, όπως ο Ερυθρός Σταυρός.

«Υλοποιούµε µε συνέπεια τον στόχο που έχουµε θέσει» άρθρο του Λευτέρη Αυγενάκη

Είµαι πολύ υπερήφανος που αλλάζουµε αυτό το οποίο ήταν -δικαίως- αντικείµενο κριτικής προς την Πολιτεία για πολλά χρόνια, δηλαδή ότι άφηνε τα ολυµπιακά ακίνητα να γερνάνε έρηµα και λεηλατηµένα! Πλέον, οι ολυµπιακές µας εγκαταστάσεις αναγεννιούνται και αποδίδονται στην αθλητική οικογένεια, για το µέλλον της και τη νέα γενιά αθλητών.

Αυτόν τον πλούτο της εθνικής µας περιουσίας και την -επιτέλους αξιοποίησή του έθεσε ως προτεραιότητα ο πρωθυπουργός µας από την πρώτη στιγµή που µου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισµού και συζητούσαµε για τις αθλητικές υποδοµές της χώρας ως ένα από τα ζητούµενα για την ανάπτυξή του.

Σήµερα πια υλοποιούµε µε συνέπεια και µε απόλυτη προσήλωση στον στόχο που έχουµε θέσει ένα µελετηµένο πρόγραµµα πολύ ουσιαστικής και αποδοτικής αξιοποίησης των ολυµπιακών µας εγκαταστάσεων, όπως το παρουσιάσαµε πριν από λίγες ηµέρες µε τον πρωθυπουργό. Με τα έργα αναβάθµισης και εκσυγχρονισµού που έχουν γίνει έως τώρα, αλλά και µε εκείνα που έχουν δροµολογηθεί, µε νέες κατασκευές και ανακατασκευές, µε σφικτό χρονοδιάγραµµα διετίας, συγκεκριµένες δεσµεύσεις και εξασφαλισµένους πόρους. Με κυρίαρχη, βέβαια, τη ριζική ανακαίνιση του ΟΑΚΑ (ενεργειακή αναβάθµιση, συντήρηση κατασκευών Καλατράβα, περιβάλλων χώρος, Ολυµπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου µε 11 πισίνες, Ολυµπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης µε 20 νέα γήπεδα, αντικατάσταση όλων των ταρτάν του στίβου, τοίχοι αναρρίχησης ολυµπιακών προδιαγραφών, ανακατασκευή των ξενώνων αθλητών, νέο κλειστό γυµναστήριο κ.λπ.). Αξιοποιούµε όλα τα χρηµατοδοτικά εργαλεία, όπως π.χ. τα 54 εκατ. από το Ταµείο Ανάκαµψης, η συνεργασία -χωρίς ταµπού και προκαταλήψεις- µε τον ιδιωτικό τοµέα (τη Lamda Development και άλλες εταιρείες) και την Περιφέρεια Αττικής κ.ά.

Ξανακάνουµε το ΟΑΚΑ τοπόσηµο αθλητισµού, πολιτισµού, ψυχαγωγίας και τουρισµού, ζωντανεύουµε το Ολυµπιακό Χωριό, ανασταίνουµε τα κλειστά του στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία, το Ολυµπιακό Κέντρο Ανω Λιοσίων, το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα και φροντίζουµε για τη µετεγκατάσταση των υποδοµών του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσµά.

Με τις σύγχρονες υποδοµές και µε τις µεταρρυθµίσεις που τολµήσαµε σε θεσµικό επίπεδο, νοικοκυρεύουµε και βάλαµε τάξη στο αθλητικό οικοδόµηµα. Ο αθλητισµός µας αλλάζει και πηγαίνει σταθερά µπροστά!

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά την Παρασκευή 23/12