«Πρέπει να συνηθίσουμε στα μικρά κουνήματα από την Εύβοια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Είπε πως είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες, ενώ ανέφερε πως έχουν καταγραφεί 70 μετασεισμοί.

Τόνισε πως στην περιοχή υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια και οι κάτοικοι εάν έχουν εντοπίσει ζημιές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ακόμη είπε πως στα ρήγματα της Αθήνας δεν παρατηρείται κάποια διέγερση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αυτές τις μέρες πρέπει να συνηθίσουμε αυτά τα μικρά κουνήματα από την Εύβοια. Πίστευα ότι θα τέλειωνε η ακολουθία στα Στύρα που ξεκίνησε τον Νοέμβρη αλλά προέκυψε καινούργια ακολουθία εχθές οπότε είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή τις επόμενες μέρες.

Γ.ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή αν είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχουμε συμπληρώσει ούτε το πρώτο 24ωρο. Έχουμε καταγράψει 70 δονήσεις μικρότερου μεγέθους οπότε αυτό είναι το πρώτο θετικό και σημαντικό που μπορώ να πω. Το πλήθος των μετασεισμών είναι ικανοποιητικό από εκεί και πέρα θέλουμε να συμπληρωθεί το πρώτο 24ωρο ίσως και το δεύτερο για να δούμε μια φθίνουσα πορεία.

Αναφορικά με την συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου: Είναι η νέα διαδικασία που ακολουθείται, εδώ και ένα μήνα με το νέο νόμο της πολιτικής προστασίας ακολουθούνται καινούργιες διαδικασίες. Συνεδρίασαν αμέσως, καλό είναι αυτό, και αμέσως στείλανε συνεργεία να γίνουν οι αυτοψίες. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά παλιά κτήρια όπως και σε όλη την περιφέρεια και στην Ελλάδα, οι κάτοικοι που έχουν εντοπίσει βλάβες, ζημιές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις παλιές κατασκευές.

Αυτοί οι σεισμοί που έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα στην Εύβοια δεν έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν ρήγματα δηλαδή είναι μικροί σε μέγεθος σχετικά για να διεγείρουν ρήγματα που είναι στην Αττική ή πιο κοντά στην Αθήνα. Στα ρήγματα της Αθήνας δεν βλέπουμε καμία διέγερση λόγω της δραστηριότητας στην Εύβοια αυτά είναι όμως πράγματα που αλλάζουνε μέσα σε ώρες. Οι σεισμοί είναι ένα φαινόμενο που μας εκπλήσσει, μας φοβίζει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε και δίνουμε οδηγίες.

Αναφορικά με τις δηλώσεις για τις Αλκυονίδες: Δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Θυμόσαστε ότι απ’ όταν έγιναν οι Αλκυονίδες το 1981 μετά από δύο χρόνια αρχίσαμε κάθε χρόνο να ακούμε δηλώσεις για Αλκυονίδες. Οι περίοδοι επανάληψης των σεισμών έχουνε μεγάλη αβεβαιότητα δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα ρήγμα έχει σταθερά περίοδο επανάληψης 40 ετών όταν τα δεδομένα που έχουμε είναι 100 ετών. Η αβεβαιότητα από μόνη της πρέπει να διώχνει τέτοιες φοβίες και ισχυρισμούς.