Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
gerasimos_papadopoulos
Ελλάδα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1: Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος

Ο σεισμολόγος επισήμανε πως ο βραδινός σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος της σειράς που ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου στην περιοχή

«Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ το βράδυ ήταν ο μεγαλύτερος της σειράς που ξεκίνησε στην περιοχή στις 25 Οκτωβρίου στην περιοχή» , δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Επισήμανε πως δεν είναι βέβαιο αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ τόνισε πως «σε αχαρτογράφητες περιοχές δεν έχουμε πολλές γνώσεις». Παράλληλα, ανέφερε πως τέτοιες περιοχές έχουν δώσει μεγάλο σεισμό.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μάλιστα, σημείωσε πως κακώς άνοιξε η συζήτηση για τις Αλκυονίδες, ζητώντας να κλείσει αμέσως.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Με αφορμή τη χθεσινή σεισμική ακολουθία: Εκείνο το οποίο είδαμε χθες το βράδυ ήταν ένας σεισμός μεγέθους 5 ο οποίο ήταν ο μεγαλύτερος όλης της σειράς, μεγαλύτερος κι από τον 4,7 που είχαμε χθες το πρωί και ο μεγαλύτερος όλης της σειράς που ξεκίνησε όπως έχω πει στις 25 Οκτώβριου στη συγκεκριμένη περιοχή, με μικρότερα μεγέθη από τις 25 Οκτώβριου αλλά συνεχιστήκαν οι σεισμοί εκεί κι αυτό έχει διαφύγει της προσοχής πολλών συναδέλφων.

Δεν είναι βέβαιο εάν ο χθεσινοβραδινός σεισμός, ο 5 δηλαδή, ήταν ο κύριος. Είχαν βιαστεί ορισμένοι χθες το 4,7 να πουν ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος. Νομίζω ότι ήταν επιπόλαιη και βιαστική αυτή η εκτίμηση. Πρέπει όταν μιλάμε ανοιχτά στην κοινωνία, δημόσια να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και να εκφράζουμε όταν υπάρχει λόγος την επιφυλακτικότητα μας. Εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτικός...

Εφόσον λέμε ότι είναι αχαρτογράφητο πάει να πει ότι έχουμε πολύ λίγες γνώσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή γιατί δεν έχει προηγούμενο ιστορικό. Όμως κι άλλες πολλές περιοχές στη χώρα δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καταγεγραμμένο ωστόσο επλήγησαν από ισχυρούς σεισμούς. Για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι, μεγέθους 6, καταστροφικός σεισμός, ποτέ στο παρελθόν δεν γνωρίζαμε.

Αναφορικά με τη σύσταση του κ. Τσελέντη για τα πέτρινα σπίτια: Αυτό καλυτέρα να το λένε οι μηχανικοί όχι οι γεωφυσικοί πετρελαίων. Οι γεωφυσικοί πετρελαίων να μην λένε για πέτρινα ή για τούβλινα σπίτια.

Αναφορικά με τις Αλκυονίδες: Πολύ κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση για δυο λογούς. Πρώτον, δεν έχουμε κανένα στοιχείο για ενεργοποίηση στις Αλκυονίδες και δεύτερον κι αν ακόμα είχαμε δεν το λέμε δημόσια πολύ περισσότερο που στην άλλη άκρη της Αττικής, στην ανατολική έχουμε σε πλήρη διέγερση εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα την περιοχή της Εύβοιας. Εάν λοιπόν κάποιος έχει τα στοιχεία, που εγώ νομίζω ότι δεν έχει αλλά κι αν ακόμα έχει υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας μέσα στα οποία μπορεί να τα δώσει τα στοιχεία, να συζητήσει με άλλους επιστήμονες. Μας είπε κάποιο στοιχείο; Κανένα! Λέει ότι τον χρηματοδότησε η Motor oil για να κάνει τι; Τι δουλειά έχει η Motor oil;

Ερωτηθείς αν κοιμάται ήσυχος το βράδυ λόγω των Αλκυονίδων: Ναι βεβαίως γιατί τ’ άκουσα και πέρυσι, τ’ άκουσα και πρόπερσι πάλι για τις Αλκυονίδες και είδαμε τι έγινε. Στη Σάμο έγινε, όχι στις Αλκυονίδες. Στην Κρήτη έγινε ξανά και ξανά, όχι στις Αλκυονίδες. Είναι ανεύθυνο και αντί-επιστημονικό.

Αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς του κ. Τσελέντη προς το πρόσωπό του: Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, την ιστορία του την έχει γράψει ο καθένας με τα δικά του γράμματα, άλλοτε χρυσά άλλοτε με χρήμα. Εγω τη δική μου σταδιοδρομία την έχω γράψει με χρυσά γράμματα και μου το αναγνωρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Από εκεί και μετά το τι λέει ο καθένας ο οποίο μπορεί να ζηλεύει, ο οποίος μπορεί να εποφθαλμιά την επιστημονική πρόοδο του άλλου δεν με αγγίζει.

Ερωτηθείς αν οι σεισμοί της Εύβοιας επηρεάζουν την σεισμικότητας της Αττικής: Η απάντηση μου είναι κατηγορηματικά όχι. Για να υπάρξει μια τέτοια διέγερση πρέπει να συντρέχουν διάφορες γεωφυσικές προϋποθέσεις οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχουν όμως μας απασχολεί η διέγερση στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό είναι το κύριο τώρα και πολύ κακώς άνοιξε και η συζήτηση για τις Αλκυονίδες πρέπει να κλείσει αμέσως και γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία και γιατί κοινωνικά δεν είναι πρόσφορο να την κάνουμε τώρα αυτή τη συζήτηση.