Στην κεντρική Εύβοια οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς ολόκληρη περιοχή «χορεύει» στον ρυθμό των μετασεισμών.

«Μέχρι αυτή την ώρα η γη κυριολεκτικά χορεύει, αλλά χορεύει σε ρυθμούς χελώνας». Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ο ίδιος σημείωσε, «υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους οδηγήσει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους ή να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Το σύνολο των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματισμοί από τον σεισμό και συγχρόνως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σημαντικές ζημιές σε κτίρια.

Μέχρι στιγμής «έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως, σπίτια», είπε ο κ. Ψαθάς, ενώ 12 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια 6 μηχανικών των δήμων και 6 μηχανικών της Περιφέρειας και μηχανικών του ΤΕΕ «χτενίζουν» την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές που έχουν κάνει οι δήμοι, γίνεται λόγος για ρωγμές σε 10 σπίτια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και μέχρι τώρα έχουν καταγράφει περισσότεροι από 70 σεισμοί.

Έτσι, από χθες Τετάρτη ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ, σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι υπήρχαν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί η επιτροπή: «Πρώτον, ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στη Νότια Εύβοια, τώρα έχουμε και σεισμούς στην Κεντρική Εύβοια, περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική. Δεύτερον, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας. Τρίτον, και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς. Τέταρτον, το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθεί και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ και, πέμπτον, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για τον λόγο αυτόν έπρεπε να συνεδριάσει η επιτροπή, να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματά της».

Όπως είπε ο ίδιος το πρωί της Πέμπτης (29/12), «μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 70 μετασεισμοί, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα». O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε στην ΕΡΤ ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός. Ξεκίνησε με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.